A C-vitamin 5 áldásos hatása a bőrre: serkenti a bőr kollagéntermelését, megelőzi a ráncokat

A C-vitaminos krémek és a vitaminban gazdag zöldségek, gyümölcsök elképesztően jó hatással vannak a bőrre.

C-vitamin bőr
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember legnagyobb szerve, a bőr eleve tartalmaz C-vitamint, ami bizonyítottan serkenti a kollagéntermelődést, és némi védelmet nyújt a nap káros UV-sugaraival szemben is. Áldásos hatásainak köszönhetően ruganyosabbá válik tőle a bőr, aminek ápolása nem csak a fiatalos megjelenés megőrzése érdekében fontos.

Nem véletlen, hogy hiánya esetén nehezebben gyógyulnak a sebek, a bőr kirepedezhet, ami különböző fertőzéseknek ad táptalajt. A bőrben található C-vitamin nagy része úgynevezett intracelluláris térben található, és a hajszálerek szállítják őket a szervezeten belül. A vitaminraktárak akár külsőleg, akár belsőleg is feltölthetőek. A krémekbe, szérumokba gyakran felszívódást elősegítő adalékanyagokat is tesznek, de a bőr azon területein, ahol még nem ürültek ki a tartalékok, a C-vitamin-mennyiséget nem lehet már tovább növelni. Az öregedő vagy fotokárosodott bőr vitaminszintje alacsonyabb a normál értékekhez képest, ezekben az esetekben tényleg hatásos az alkalmazása.

A C-vitamin hatása a bőrre

Ránctalanít, anti-aging hatással bír

A bőr öregedése nem csak az idő múlásától függ, különböző környezeti hatások gyorsíthatják a folyamatot, ilyen többek között a már előbb említett UV-sugárzás is. Emellett idővel természetes módon csökken a kollagéntermelődés is, így a bőr veszít ruganyosságából is. Abban rejlik a C-vitamin anti-aging hatása, hogy gátolja a túlzott napsugárzás, dohányzás és egyéb, környezetben található anyagok károsító hatását.

GettyImages-904479986

Serkenti a kollagéntermelődést

Egy átfogó tanulmány szerint a C-vitamin serkenti a kollagéntermelést a kötőszöveti sejtek, a fibroblasztok működésének befolyásolása által, amik felelősek nagyrészt a kollagénképződésért. 

A C-vitamin mint antioxidáns

A C-vitamin egy antioxidáns, ami semlegesíti a különböző károsító szabad gyököket, óvja a sejtek épségét, és az UV-sugarak ellen is védelmet nyújt. Ez a vitamin koncentráltan található meg az epidermiszben vagy felhámban, a bőr legfelső részében. Leghatékonyabban E-vitaminnal együtt alkalmazva épül be, és fejti ki áldásos hatását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Öregedési foltok ellen

A különböző C-vitamin-származékok, köztük a magnézium-foszfát-aszkorbil, csökkentik a melanintermelést. Ezek a bőrben keletkező pigmentek, amik sötét foltokat okoznak. Előnyös hatása miatt különböző bőrápolási kezelésekben is alkalmazzák az öregedési foltok ellen.

A sebgyógyulást is elősegíti

A C-vitamin a bőrben található fibroblasztok mozgását is befolyásolja, amik nemcsak kollagént termelnek, hanem a sebgyógyulásért is felelősek. Akár közvetlen sérülések, égések hegesedését is elősegíthetik.

GettyImages-467307269

A C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása is befolyásolja a bőr vitamintartalékát, rendszeres bevitelétől egyenletesebb lesz a bőr felszíne, és egészségesebb a színe. Érdemes figyelembe venni, hogy az érzékenyebb bőrűeket irritálhatja a C-vitaminban gazdag krém, javasolt olyat választani, ami más összetevőket is tartalmaz.

4 házi ránctalanító pakolás pár száz forintból

Miért költenél drága kozmetikai kezelésre, amikor otthon olcsón természetes kencéket állíthatsz elő?

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük