Miért öltöznek a japán nők nyolcéves kislánynak? A kavaii kultúra még mindig nagy divat Ázsiában
Más országokban maximum jelmezversenyek alkalmával szoktak úgy megjelenni, ahogy Japánban az utcára lépnek a nők.

kavaii-divat2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyes feljegyzések szerint Japán területén már az őskorban is éltek emberek, aminek fényében nem meglepő, hogy ilyen gazdag történelmi és kulturális háttérrel rendelkezik. Földrajza miatt kissé elszigetelten éltek sokáig a külvilágtól, ami egy nagyon sajátos, egyedi kultúra kibontakozását eredményezte.

Nem muszáj azonban nagy történelmi visszatekintéseket tenni ahhoz, hogy lássuk, milyen különleges értékeket teremtett Japán: elég csak a konyhaművészetükre, a manga- és animekészítésre, a japán zenékre vagy a filmművészetre gondolni. Náluk nemcsak ezek a dolgok térnek el merőben a többi kultúra irányzataitól, hanem az utcai divatban is elég egyedi az ízlésük.

Cukiság mindenhol

Japánban "kavaii"-nak neveznek minden olyan dolgot, ami az aranyossághoz és a cuki dolgokhoz köthetők, így bár ezt a stílusirányzatot főként az öltözködésre szokták érteni, minden olyan tárgy, kommunikációs forma, viselkedés, játék ide tartozik, ami aranyosságot sugároz, vagy cuki figurákkal van díszítve, legyen szó akár egy iskolai füzetről vagy Hello Kitty-figurákkal körbefestett repülőgépről.

kavaii-divat3
Fotó: Onnie A Koski / Getty Images Hungary

Az 1970-es évek körül létrejött kavaii stílus mára már a japán nemzeti identitás része lett, és bár még mindig csak rétegkultúrának tekintenek rá, ezért nem meglepő módon egy közel 130 milliós lakosságú országban elég sok főt számlál a követőinek száma.

Milyen egy kavaii-lány?

A divat tekintetében a stílusirányzat legfőbb jellemzője a cukiság, a kislányos vonások, ártatlanság, törékenység kiemelése, ezért az alapvető fiatalos vonásaikra még jobban ráerősítenek már-már gyerekesnek mondható ruhákkal, kiegészítőkkel, cipőkkel és sminkkel, a legelszántabb követők pedig még egy beszélgetés alatt is a butuska kislány benyomását szeretnék kelteni.

kavaii-diavt1
Fotó: Onnie A Koski / Getty Images Hungary

A stílusirányzat egyik nagy ihletője a japán iskolákban viselt egyenruha, amit a diáklányok az utcára is hordanak, egy kicsit több fodorral és színes kellékekkel kiegészítve. A színek tekintetében pedig nincs megkötés, a rózsaszín alapkelléke a kavaii ruhatárnak, de a szivárvány összes árnyalatát is magára öltheti valaki - Japánban már meg sem lepődnek, ha valaki így lép ki az utcára. Nemcsak a ruha és a kiegészítőnél érvényesül az az elv, hogy minél színesebb, annál jobb: a japán lányok előszeretettel hordanak élénk sminket, és a hajuk sem ússza meg sokszor a legkülönfélébb árnyalatokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A lányoknál általában ez az öltözködési stílus 12-13 éves korukban kezdődik, de egy idő után saját megfontolásból vagy az életkörülmények, iskola, munkahely változása miatt áttérnek a hagyományosabb utcai stílusokhoz. Nem ritka azonban, hogy nemcsak a tinédszerkor éveit kíséri végig a színes ruhahóbort: Japánban sok nő még a húszas vagy akár a harmincas éveiben is egy cuki kislányként öltözik, viselkedik és beszél.

Nem mindenkinek tetszik az irányzat

Bár a kavaii Dél-Koreát, Kínát és Tajvant is idővel meghódította, Japánban mégsem mindenki áll pozitívan a trendhez. A stílus képviselői főként önkifejezés vagy divatozás céljából választják ezt az öltözködési formát, ezzel pedig senkinek nem ártanak, mégis egyesek szerint ez az infantilizmus és butácska női megnyilvánulás nagyban visszaveti azt, amit a nők évszázadok szenvedései árán felépítettek, hogy megbecsültebben legyenek a férfiak által uralt világban.

Két-három éve a szigetországban megjelent a jami kavaii nevű trend is, ami lényegében egy ellenpólusa az aranyos divatnak, fekete, sötét, sokszor morbid ábrázolásokkal és punkos stílusjegyekkel. A „jami” szó beteget jelent, és sokszor nemcsak tárgyakon jelenik meg, hanem ruhákon is hordanak olyan ábrákat, hogy egy mangafigura kivégzése látható, vagy vérben úszik minden. Az elsőre kissé ijesztőnek tűnő jami kavaiinak jó oldala is van: sokszor nem morbid, hanem elgondolkoztató módon ábrázolják a figurákat, amikkel a mentális betegségekre szeretnék felhívni a figyelmet, hiszen Japánban a mai napig tabutémának számít erről beszélni.

Japánban sokáig nem a hófehér mosoly volt az ideál - Az ohaguro hagyományának nyomában

A japánoknál sokáig nem a fehér fogsor számított igazán gyönyörűnek: a fogak feketítésének hagyománya, azaz az ohaguro évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük