Japánban sokáig nem a hófehér mosoly volt az ideál - Az ohaguro hagyományának nyomában

A japánoknál sokáig nem a fehér fogsor számított igazán gyönyörűnek: a fogak feketítésének hagyománya, azaz az ohaguro évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza.

ohaguro cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Bár manapság az emberek azon igyekeznek, hogy minél fehérebb legyen a fogsoruk, nem mindig volt ez így. Évszázadokkal ezelőtt Délkelet-Ázsiában, a Csendes-óceán szigetei környékén és legfőképpen Japánban nem a ragyogó, hófehér mosoly számított igazán szépnek.

A nők itt feketére színezték fogaikat, hogy minél vonzóbbak, szebbek legyenek, ám nem csupán ez volt az ohagurónak nevezett ősi hagyomány célja.

Az ohaguro, azaz a fogak feketítésének hagyománya

Már a 2-5. században is találtak feljegyzéseket erről a szokásról, azonban igazán a 12. században terjedt el széles körben. Ekkor leginkább a császári család és az arisztokraták alkalmazták, akkoriban viszont nem feltétlenül csak a nők, hanem a férfiak és a szamurájok is befestették fogaikat. A jelenség oka teljesen nem tisztázott, de a szakértők úgy vélik, a japánok nem tartották szépnek a fehér, rizsporral bekent bőrhöz a sárga fogakat - ezért kezdtek el fekete festéket használni. A 14-16. században pedig még többen felvették a hagyományt: ekkor a felnőttkor jelképévé és a gyermekek házasságra való felkészítésének részévé vált. Bár volt olyan időszak, amikor a férfiak is alkalmazták, leginkább a nők szokásává vált.

A 18-19. században a férjezett nők, a 18. életévüket betöltött férjezetlen japán hölgyek, a gésák és a prostituáltak fogai voltak leginkább feketére festve. A legszegényebbek azonban nem engedhették meg maguknak az ohaguro gyakorlását, esetleg csak a különleges alkalmakkor. De hogy is néztek ki így a nők? Miből volt a festék, és hogyan hatott a fogakra? Mára mi történt a hagyománnyal? A képek alatt ezekre is megtudhatod a választ.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fotók: Pinterest, Instagram.

Ezt is szeretjük