Japánban sokáig nem a hófehér mosoly volt az ideál - Az ohaguro hagyományának nyomában
A japánoknál sokáig nem a fehér fogsor számított igazán gyönyörűnek: a fogak feketítésének hagyománya, azaz az ohaguro évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza.

ohaguro cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár manapság az emberek azon igyekeznek, hogy minél fehérebb legyen a fogsoruk, nem mindig volt ez így. Évszázadokkal ezelőtt Délkelet-Ázsiában, a Csendes-óceán szigetei környékén és legfőképpen Japánban nem a ragyogó, hófehér mosoly számított igazán szépnek.

A nők itt feketére színezték fogaikat, hogy minél vonzóbbak, szebbek legyenek, ám nem csupán ez volt az ohagurónak nevezett ősi hagyomány célja.

Az ohaguro, azaz a fogak feketítésének hagyománya

Már a 2-5. században is találtak feljegyzéseket erről a szokásról, azonban igazán a 12. században terjedt el széles körben. Ekkor leginkább a császári család és az arisztokraták alkalmazták, akkoriban viszont nem feltétlenül csak a nők, hanem a férfiak és a szamurájok is befestették fogaikat. A jelenség oka teljesen nem tisztázott, de a szakértők úgy vélik, a japánok nem tartották szépnek a fehér, rizsporral bekent bőrhöz a sárga fogakat - ezért kezdtek el fekete festéket használni. A 14-16. században pedig még többen felvették a hagyományt: ekkor a felnőttkor jelképévé és a gyermekek házasságra való felkészítésének részévé vált. Bár volt olyan időszak, amikor a férfiak is alkalmazták, leginkább a nők szokásává vált.

A 18-19. században a férjezett nők, a 18. életévüket betöltött férjezetlen japán hölgyek, a gésák és a prostituáltak fogai voltak leginkább feketére festve. A legszegényebbek azonban nem engedhették meg maguknak az ohaguro gyakorlását, esetleg csak a különleges alkalmakkor. De hogy is néztek ki így a nők? Miből volt a festék, és hogyan hatott a fogakra? Mára mi történt a hagyománnyal? A képek alatt ezekre is megtudhatod a választ.

Fotók: Pinterest, Instagram.

Ezt is szeretjük