Büszkék minden porcikájukra: 4 nő, aki striával, narancsbőrrel, hegekkel sem fél megmutatni magát

"Az én bőröm az én szexepilem - változtassuk meg a bőrhiba fogalmát!" üzenetű kampányt indított Kozma Rita plus size stylist, aktivista.

nyitókép nők
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csak egy részlet. Egy kis folt. Egy kis heg. Egy kis csík. Látszólag. Mégis nők százezreinek életét keseríti meg Magyarországon is az, hogy nem olyan a bőrük, mint a makulátlanra retusált modelleké, influencereké, és emiatt érzik azt, hogy nem elég szépek, szexisek, vonzóak.

Sőt, emiatt akár a strandot vagy a szerelmet is képesek megvonni maguktól. Amíg ezek a jegyek bőrhibának minősülnek, amíg a csapból is az folyik, hogy hogyan tüntessük el vagy mérsékeljük a jelenlétüket, nem változik semmi sem.

Testképzavaros élet

Plus size stylistként, mentorként az egyik leggyakoribb mondat, amit kapok: “Rita, ilyen bőrrel nem megyek ki a strandra, de még az utcára sem akarok, mit szólnak majd az emberek, ha meglátnak?“ Vagy: "ah, ilyen ráncosan vagy ilyen sok striával senkinek sem kellek, már nem is merem feltölteni a fotómat a társkeresőre."

Kozma Rita plus size stylist, aktivista.
Kozma Rita plus size stylist, aktivista.

Míg évtizedekkel ezelőtt anyáink és nagyanyáink nem is tudták, mi az a narancsbőr, az anyajegyhez pedig legfeljebb érzelmes szálakat fűztek, hiszen benne van az egyik legszebb szó, a stria sem létezett a fejekben, sem a szőrtüsző, addig ma már a nők - sőt olykor a férfiak - többségét is ilyen kérdések foglalkoztatják, hogy elég jó vagyok-e úgy, ahogy vagyok.

“Vajon a párom vagy az új partnerem észreveszi a strikákat a mellemen vagy a combomon?” 

“Vajon összehasonlít majd engem a strandon a feszes bőrű, testű lányokkal”, akiken sehol egy gödröcske, egy heg, akik jó előre felkészültek a nyárra egy alapos szolitúrával, hogy tökéletes karamellárnyalatú legyen a bőrük?

Ma már kevesek élik meg úgy az első randit, az első együttlétet vagy a nyár közeledtét, hogy “de jóóó, hurrá, kapom is le magamról a ruhákat!”

Tele vagyunk lelki sebekkel és akár, igen… akár testi sebekkel, sérülésekkel, műtéti hegekkel is. 

Van, aki azt mondja, minden ellen lehet tenni. A narancsbőr ellen is például. Lehet, sőt biztos, bár nem vennék mérget rá, nem vagyok bőrgyógyász, kozmetikus, ezt a kérdéskört inkább meghagynám nekik. 

Azonban az biztos, hogy NEM a striánkon, narancsbőrünkön, hegeinken vagy épp anyajegyünkön, foltjainkon múlik az értékünk és a szépségünk, hanem önmagunkon. 

untitled-7

Ki vagyok én, miért vagyok értékes. A plusz kis foltok, hegek, csíkok pedig hozzátesznek ahhoz az egyedi egységhez, ami mi magunk vagyunk.

Éppen ezért itt és most változtassuk meg a bőrhiba fogalmát, ne legyen többé hiba! 

A hiba egy negatív szó, és miért lenne negatív a hátamon található 74 anyajegy? Vagy a gyermek születését jelző heg egy nő hasán? Miért hiba az a kis szemölcs a nyakunkon vagy épp a homlokunkon? Miért hiba a stria, ami a mellem növekedése által keletkezett?

Változtassuk meg a bőrhiba fogalmát: szexepilre!

Ennek a küldetésnek a zászlós hírvivőjeként jött létre “Az én bőröm az én szexepilem” kampány, amit azért álmodtam meg, hogy olyan embereknek segítsek, akik úgy érzik, nem elég jók, nem elég szépek vagy szerethetőek csupán azért, mert valamilyen plusz kis “alkotás” szerepel a testükön. Mint egy festmény. Vagy mint egy dombormű. Mint egy művészi alkotás, amely mutatja azt, hogy nem robot, nem egy futószalagon gyártott egyenbaba.

untitled-29 (1)

Mert nem műanyag babák vagyunk, hanem emberek. 

Hús és vér, szellem és lélek.

A kampányomhoz a PLUSZ Klub body positive modelljei álltak a kamera elé, és mutatták meg: 

  • Nem csak egyféle szépség létezik. 
  • Hogy a bőröm lehet a szexepilem. 
  • Hogy az én bőröm az én szexepilem. 

A kampányban szereplő body positive modellek gondolatai alább olvashatóak.

Szemölcs, anyajegyek - Juhász Gabriella

Juhász Gabriella 1

- Eredetileg elég fehér bőröm volt, nem tudom, hogy van-e ilyen, de idővel hozzászokott a mániákus napozási szokásaimhoz. Ennek köszönhetően rengeteg szeplőm, anyajegyem, különböző pigmentfoltjaim lettek. Sokszor eltüntetném... az utóbbi években sokkal jobban vigyázok a bőrömre, de ezen már változtatni nem tudok, elfogadtam - kezdte Juhász Gabriella.

- A két szemöldököm között lévő "bibircsók" sokkal nagyobb elfogadást igényelt, sokszor elgondolkodtam a műtéten, de van, akinek pont ez volt szexi rajtam. Szerintem ez is már így marad. Mint egy harmadik szem.

Heg, narancsbőr, tetoválás - Radakovics Viki

Radakovics Viki

- Noha a bőrhibaközpontú fotózáson esetemben a tetoválások kerültek a középpontba, nekem is van egyéb bőrhibám, például narancsbőr és égési hegek. Utóbbiak azért nőttek a szívemhez, mert ha meglátom a karomon, mindig az jut eszembe, hogy habár nagyon fájt, a kislányom feje altatáskor akkor is rajta pihent - még ez sem tudta megtörni a számunkra nagyon fontos altatási rutint és szoros kapcsolatot - emlékezett vissza Radakovics Viki.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A tetoválásokat illetően pedig sajnos azt kell mondanom, hogy annak ellenére, hogy már egyre több emberen van valamilyen kisebb-nagyobb tetkó, ez még mindig nem egy elfogadott dolog. Úgy értem, például munkakereséskor ez sajnos egy hátrány lehet - ugyanakkor viszont egy nagyon jó szűrő is, ugyanis ha egy munkáltató nem annyira be- és elfogadó, hogy ne zavarja egy tetoválás, akkor ott én nem is biztos, hogy szeretnék dolgozni.

Gödröcskék a combon - Lóth Annamária

Loth Annamária

- A "bőrhibáim" az én történetemet mesélik el. Emléket állítva, hogy bennem egy élet fejlődött - mondta Lóth Annamária.

- A kis gödröcskék a combjaimon elmondják, hogy mennyire élvezem, hogy élek, hiszen egy finom étel és egy mellé elfogyasztott pohár bor mellett születnek egész életre szóló élmények. 

- Ezekkel együtt vagyok én magam, a gömbölyű csípőmmel, a húsos karjaimmal, a kerek popsimmal. Így együtt vagyok Én egy egész, ez az én világom, s ezt így szeretem, s ha jól érzem magam, azt a körülöttem lévők is észreveszik függetlenül alaktól, mérettől, formától. 

Fehér bőr, anyajegyek, szeplő, pigmentfolt - Kozma Rita

Kozma Rita szexepil kampany  (1)

- Tinikoromban sokat szenvedtem amiatt, amiért kitűntem a tömegből. A magasságom, a rengeteg hajam, a fehér bőröm. Introvertáltként sosem akartam kitűnni. Hosszú évekbe és tudatos önfejlesztésbe került, mire eljutottam odáig, hogy elég jó vagyok. Hogy szép vagyok így, ahogy vagyok, ez a nő, ez a szinte sosem barnuló bőr, ezek a pöttyök, ez vagyok én. Ma már örömömet lelem benne, hogy milyen izgalmas és egyedi a testem, akárcsak a lelkem, a gondolataim - osztotta meg mondanivalóját Kozma Rita.

Tökéletlen testekről készített gyönyörű képeket a fotós

Azt mutatták meg a képeken, ami miatt régen állandóan bizonytalankodtak: ma már megszerették a legapróbb hibáikat is.

(fotók: Pure Spirit photography/ Szeles-Tiszolczi Lilla)

Ezt is szeretjük