Hajápolás felsőfokon

Veled is megtörtént már, hogy egy magazinból kinéztél egy frizurát, megmutattad a fodrászának, aztán amikor elkészült, valahogy mégsem úgy állt?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Ha más a hajszíned, más a hajminőséged - vastagabb szálú, vagy éppen vékonyabb, túl sűrű, avagy túl ritka - nehéz a divatlapokban látható fotó mását elkészíteni.

De fel a fejjel, mert igazából nincs olyan nő – kivéve a reklámokban feltűnő modelleket –, aki elégedett lenne a hajával! Pedig megfelelő hajápolással bármilyen hajproblémát kézben lehet tartani!

Azt mindenki tudja, mit nem akar: zsíros, korpás, színtelen, fénytelen, ápolatlan, töredezett hajat. Ezzel még a férfiak is egyetértenek. Mit tegyél hát, ha zsíros, száraz, túl vékony szálú a hajad?

Védett tincsek

Zsíros a hajad? Akkor általában naponta mosod. A 22-es csapdája éppen ez, hiszen fejbőröd naponta újratermeli a faggyút, ami védőréteget képez minden egyes hajszálunkon. A faggyútúltermelés viszont zsírossá teszi a hajat.

Sovány vigasz, hogy így kevésbé veszélyeztetik hajadat a szabad gyökök, a kemikáliák, a környezetünkből származó szennyeződések, no és nem utolsósorban a káros UV-sugárzás.

Ezek után nagy kérdés, hogyan ápold hajad?

Semmi okod, hogy ne moss naponta, de kizárólag gyengéden ápoló samponnal! Ha a fejbőrt és a hajhagymákat nem irritálod, nem fokozódik a faggyútermelés. A speciálisan zsíros hajra készített samponok általában kevesebb mosóadalékot tartalmaznak, mint a normál samponok.

Az olyan növényi hatóanyagok pedig, mint a rozmaring vagy a borsmenta, megakadályozhatják a zsírosodást.

Jó tudnod! Gyógyiszapos kúrával is normalizálhatod fejbőröd faggyútermelését. Kéthetente ütemezd be!

Extra Tipp: használj hajdúsító hajhabot! Így megakadályozhatod, hogy hajszálaid egymáshoz tapadjanak.

Hűvös szárítás

Száraz a hajad? Balzsamozd rendszeresen! Ilyenkor a fejbőr a zsíros hajjal ellentétben túl kevés faggyút termel, ezért nincs, ami védje. A hajas bőrfelszín így állandóan irritált: sok esetben hámlik, pikkelyesedik, piros és viszket. A haj csak nehezen kezelhető és lassabban is nő.

Hogyan ápold?

Használj száraz, esetleg festett hajra ajánlott sampont! Ezek általában növényi olajokat tartalmaznak - például aloe verát, avokádót. Ezek a teljes értékű mosóadalékok folyadékmegkötő tulajdonságúak, a hajhagymákat erősítő pantenolt vagy lecitint tartalmaznak. Fontos, hogy hajmosás után mindig használj balzsamot, lehetőleg búzacsíra-kivonatot tartalmazót! Ezután könnyebb kifésülni a hajat, ami fényes és selymes lesz.
A búzacsíra sok E-vitamint tartalmaz, ami megköti a folyadékot, hidratál, s megszünteti a viszkető érzést is. Használd kéthetente!

Extra Tipp: a forró levegővel történő szárítás, főnözés tovább szárítja a hajat. Ha nem akarod, hogy hajad a szabad levegőn száradjon meg, a lehető leghűvösebb hőmérsékletre állítsd be a hajszárítódat, és amilyen távolról csak tudod – legalább harminc centiméter –, úgy használd!

Ha túl vékony szálú a hajad, kizárólag gyengéden ápoló sampont lenne szabad használnod. A „vékonydongájú” hajjal az a probléma, hogyha sok is van belőle, akkor is csak feleannyinak tűnik, mint az erős szálú. Tulajdonképpen ez a realitás, feleolyan vékony. Vagyis kevésbé ellenálló és kevésbé érzékeny az ápolásra. Gyorsan és könnyen töredezik, a forró levegő és a hajkefe is tönkreteszi, ezért felülete állandóan szálkás.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan ápold?

A lehető legkímélőbb sampont válaszd! Az egyszerre túl sok hatóanyag „sokkolja” a hajszálakat. A dauer ugyan dús hatásúvá varázsolhatja, de csak nehezebb lesz vele bánni.
Dúsabb hatást ígérnek a mályvakivonatot és a zabfehérjét, búzafehérjét tartalmazó készítmények. A kovasavas hajápolók is erősítik a hajszálakat.

Extra Tipp: dúsabbnak tűnik a hajad akkor is, ha frizurádat alulról vagy a fejedet lehajtva, vagyis a legfelső réteget csak a legvégén szárítod. A frizura tartásáról pedig a hajhabok gondoskodnak.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júliusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Legyünk lehengerlők!
Elvált szülők és gyerekeik...
Válóperek buktatói
Érzékelési zavarok
A hosszú élet génje
A rendetlenséghez való jog
Hiányos higiéné – otthon
Az agyvérzés felismerése életmentő lehet
Az életmód és a férfiasság

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Ideál Magazin 2007. július »

Ezt is szeretjük