Gyógyulj és szépülj vele!
Gyógyfürdő a kádadban
A gyógyfürdőket a kezdetektől használják gyógyulásra és szépítkezésre. Ki sem kell tenned a lábad a kádból, otthon is élvezheted.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még mindig tél van, ráadásul elmúltak az ünnepek. A rosszkedv és a szürkeség legjobb ellenszere egy finom fürdő. A szokásos habos fürdő helyett csinálj egészségparadicsomot a fürdőszobádból.

Illóolajok mint nyugtatók

A meleg fürdővízbe komlóból, macskagyökérből és levendulából nyert illóolajat adagolva a szervezet és a lélek ellazul. Nyugtató hatását este fejti ki igazán, megfelelően előkészíti az éjszakai pihenést, nyugodt, mély álmot biztosít.

Ellazító illóolajok

Levendulából, citromfűből vagy narancsvirágból nyert illóolajok szintén ellazítják a szervezetet, és ezáltal megfelelően előkészítik a nyugodt pihenést, az éjszakai alvást.

Élénkítő olajok

Eukaliptuszból vagy rozmaringból nyert illóolajat adagolva a fürdővízhez élénkítő hatást érhetsz el, mely új lendületet adhat.

Reumafürdők

Terpentinolajat vagy fenyőolajat tartalmazó illóolajok akár akut reumatikus megbetegedés esetén is gyógyítólag hatnak.

Illóolajok bőrápoló hatása

Néhány illóolaj a bőr ápolására és tisztítására is alkalmas. Ilyen célra elsősorban a cickafark, a kamilla és a zabszalma jöhet számításba. A fürdőzés ellazít, és számos panaszra jótékony hatást fejt ki.

Iszapfürdők

Iszapfürdő használata ajánlatos a hasi és az ízületi reumás panaszok esetében. Szintén hatékony segítséget nyújthat az artrózis, az isiász és idegfájdalmak enyhítésére, nőgyógyászati panaszoknál, valamint krónikus székrekedés és gasztritisz esetén is. Az iszapfürdők ma már gyógyszertári vagy gyógynövénybolti forgalmazásban kész, kiszerelt formában is hozzáférhetők. A fürdőzés után az iszap maradéka a kádról könnyűszerrel eltávolítható.

A gyógyiszapot tedd a vízbe, vagy járj a javasolt utasítás szerint. Utána mosakodj meg alaposan!

Szénsavas és kénes fürdők

A szénsavas fürdők élénkítően hatnak a szervezetre. Különösen a kéz és a láb vérkeringési problémái, valamint vegetatív szív- és érrendszeri panaszok esetén ajánlatos. Használata enyhe ingert gyakorol a szívre és az érrendszerre, melyet a rendszeres testedzés sem pótol.

A kénsavas fürdők különösen a bőrproblémák, mint például a pikkelysömör, az akné valamint a légutak krónikus gyulladása estén használható eredményesen. Nyomatékosan fel kell azonban hívni a figyelmet arra, hogy nyílt, váladékozó sebbel a kénes fürdő használata tilos! A kénes fürdők szintén kész, kiszerelt állapotban kaphatók a drogériákban.

A házi gyógyfürdőzés szabályai

Tartsd be a következő szabályokat!

  • Szobahőmérséklet: a fürdőszoba hőmérséklete minden esetben 22-23 fok legyen. Alacsonyabb hőmérsékletnél megnő a fürdőzés közbeni meghűlés veszélye.
  • A fürdővíz hőmérséklete: a fürdővíz hőmérséklete meleg fürdőnél 36-38 fok között legyen. Ez vízhőmérővel kontrollálható. Ennél melegebb fürdő a szívet és a vérkeringést erősen megterheli.
  • Élénkítő szakasz: a fürdőzés vérkeringésre gyakorolt hatásának fokozására egy kellemesen langyos zuhanyozás javasolt, majd jól szárazra törölt testtel fél órás pihenés teljes felüdülést ad.
  • Ellenjavallatok: nagyobb bőrsérülések, gyulladásos vagy váladékozó bőrbetegségek esetében a fürdők nem alkalmazhatók! Lázas betegségek, fertőzések, magas vérnyomás, valamint szívelégtelenség esetén a fürdőzés túlságosan nagy megterhelést jelenthet, ezért ilyen esetben mindenkor kizárólag a kezelőorvossal történő konzultálás után, egyetértésével használható.
Ezt is szeretjük