A halálos sminkmárka, amivel férjeiket ölhették meg a nők: Giulia Tofana húsz évig árulta a készítményeit

Az olasz nő mérge közel hatszáz férfit ölt meg, sokan úgy vélik, hogy Mozart haláláért is ő a felelős.

tofana-borító

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A múltban számos alkalommal megtörtént, hogy a nők úgy mérgezték magukat és környezetüket, hogy fogalmuk nem volt róla - elég csak az arzénban úszó ruhákra vagy a rádiumlányokra gondolni. 

Voltak azonban a történelem során olyan esetek is, amikor a nők teljes mértékben tisztában voltak az általuk használt „kozmetikumok” hatásával, és nem véletlenül volt kitalálójának folyamatos vásárlóközönsége.

Giulia Tofana, a férjek gyilkosa

Az 1620-ban, Palermóban született Giulia életéről nem sok maradt fenn, de annyit biztosan tudni lehet, hogy már édesanyja, Thofania d’Adamo is foglalkozott különböző mérgező anyagok előállításával, a nőt 1635-ben végezték ki férje megmérgezéséért. Giulia először csak hagyományos szépségápolási szerekkel foglalkozott, majd kifejlesztette saját, halálos keverékét, ami az akkori Itália nőinek egyik kedvencévé vált. Sokak szerint anyjától merített ihletet a recepthez, míg mások szerint a vonzó külsejű asszony sok időt töltött patikusok közelében, akiktől sok praktikát elleshetett.

tofana1
Fotó: youre_next8 / Instagram

Az Aqua Tofana vagyis Tofana vizeként ismert szer titka a remek álcázásban rejlett. A külseje úgy lett megtervezve, hogy ne keltsen gyanút egy férfinál sem, egyszerű kozmetikumnak nézték, ami tökéletesen beillett a többi szépségápolási pipere mellé. Később egy másik remek ötlete támadt a mérgek megalkotójának, akinek egyetlen célja az volt, hogy titokban tartsa az Aqua Tofanát. A mérget kis fiolákban kezdte árulni, amire Szent Miklós képét rakta, és azt hirdette, hogy a szent maradványaival összefüggő kenőcs van az üvegcsékben. Természetesen ez sem keltett gyanút, így Giulia közel húsz évig tudta árulni a szert.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

De miért volt ilyen keresett a 17. század Itáliájában az arzént, ólmot és nadragulyát tartalmazó bájital? Mivel akkor a nők a legtöbb esetben a pénz és a rang miatt kényszerházasságokban éltek, így nem érezték magukat soha boldognak, ráadásul a válás opciója nem létezett. A férfiak szinte bármit megtehettek a nőkkel következmények nélkül, kontrollálhatták az életüket, és a szerelemnek még csak nyoma sem volt. Az egyetlen kiutat a szörnyű kapcsolatból a halál jelentette, így sokan gondoskodtak arról, hogy férjük idő előtt örökre lehunyja a szemét. Az Aqua Tofana pont jól jött nekik, hiszen a színtelen, szagtalan és íztelen méreg négy dózisa pont olyan illúziót keltett, mintha a férj betegség miatt kezdett volna gyors leépülésbe, így a haláluk sem vált gyanússá.

Húsz év után jött a lebukás

Mivel rendkívül jól álcázták a szer valódi hatásait, ezért ötven évig a beavatott nőkön, és Giulia Tofana lányán, a vállalkozásba besegítő Girolama Sperán kívül senki nem tudott arról, mire is való ez pontosan. A lebukáshoz az egyik kliense vezette, aki férje levesébe csempészte a mérget, ám megsajnálta a férfit, és kérte, hogy ne egyen az ételből. A férjnek gyanús lett a dolog, és addig faggatta az asszonyt, amíg az be nem vallotta, hogy mit tett a levesbe, és kitől származik a „sminktermék”. A férfi a papi hatóságokhoz fordult, ám Giuliát figyelmeztették az árulásra, és még azelőtt elmenekült, hogy rátaláltak volna. Egy templomtól kért befogadást, amit meg is kapott, ám mikor az kezdett terjedni, hogy a nő megmérgezte Róma ivóvizeit is, a dühös helyiek megrohamozták az imaházat, az ostrom során pedig átadták a hatóságoknak. Giuliát addig kínozták, amíg be nem vallotta, hogy 1633 és 1651 között közel hatszáz férfi halt meg a mérgétől. Az asszonyt, lányát és három alkalmazottjukat végül 1659-ben végezték ki a római Campo de’ Fiorin, de sok tőle vásárló nőre is kivégzés vagy börtön várt - egyesek pedig megpróbálták elhitetni, hogy ők semmit sem tudtak a méregről, egyszerű kozmetikumnak gondolták.

tofana2
Fotó: Wikipédia

Az Aqua Tofana több mint száz évvel a feltalálója halála után ismét középpontba került, méghozzá a történelem egyik legnagyobb zeneszerzője, Mozart kapcsán. Már abban az időben is sokan biztosak voltak benne, hogy a tehetséges művész 1791-es halálát mérgezés okozta, ám ezt teljes mértékben soha nem sikerült bebizonyítani. Még maga Mozart is így gondolta, hiszen a halálos ágyán a következőket mondta: „Határozottan úgy érzem, hogy nem fogok sokáig kitartani. Biztos vagyok benne, hogy megmérgeztek. Valaki adott nekem Aqua Tofanát, és kiszámította a halálom pontos idejét.” Bárhogy is történt, a kérdésre valószínűleg már soha nem fogunk választ kapni, ahogy arra sem, mik is lehettek valójában a halálos szerben, hiszen a receptje örökre elveszett.

Halálos idegméreg volt a középkori nők kedvelt szépítőszere: a nadragulyát ma is használja a gyógyszeripar

A középkorban szépítőszerként, ma erős gyógyszeralapanyagként hasznosítják a súlyosan mérgező nadragulyát.

Halálos idegméreg volt a középkori nők kedvelt szépítőszere: a nadragulyát ma is használja a gyógyszeripar

A középkorban szépítőszerként, ma erős gyógyszeralapanyagként hasznosítják a súlyosan mérgező nadragulyát.

Elolvasom

(Borítókép forrása: Wikipédia/Paolo Veronese, weejenreads/Instagram, kép a cikkben: Wikipedia/Evelyn De Morgan képe.)

Ezt is szeretjük