Rákkeltő szemfesték, pillanatragasztóval kevert rúzs: így verik át a nőket a hamisított kozmetikumokkal

Ma már szinte státuszszimbólumnak számítanak bizonyos sminktermékek, ám megvannak a sötét oldalai is.

hamis-sminkek-borító

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Néhány évvel ezelőtt a közösségi oldalak a reklámpiacot is átalakították. Sok cég már nem költ hirdetőtáblákra vagy televíziós és magazinos megjelenésekre, sokkal inkább az influencereken keresztül népszerűsítik termékeiket. 

Ez így sokkal olcsóbb megoldás, ráadásul hihetetlenül nagy tömegeket lehet elérni egy-egy kampánnyal. A sminkguruk szinte kultikussá emeltek bizonyos termékeket, ám a hamisítványok is gombamód kezdtek szaporodni.

Nemcsak a piacon, az interneten is beléjük lehet futni

A hamisítás egyidős a márkák megjelenésével, most csupán más az eladói fórum, és az elérhető áruk mennyisége. Régen a főként a piacokra, százforintos boltokra volt jellemző, hogy hamisítványokat árultak, mostanra természetesen interneten elterjedtek az eredetihez kísértetiesen hasonlító, ám összetételükben borzalmas minőségű termékek. Az olyan oldalak, mint az eBay, az AliExpress vagy a Wish nem tudják garantálni a termékek eredetiségét, hiszen nem az adott oldaltól rendel az ember, hanem a milliónyi hirdető valamelyikétől. És itt még a csillagok száma sem mindig segít, hiszen a kereskedőről szóló véleményeket könnyű befolyásolni. És ugyan miért adnak valaki egy 20 dolláros rúzst 5 dollárért?

Sokszor nem könnyű rájönni, melyik az eredeti, és melyik a hamis termék. Mindkét rúzs esetében a jobb oldali az igazi, a szemhéjpúdernél pedig a felső nem hamisítvány.
Sokszor nem könnyű rájönni, melyik az eredeti, és melyik a hamis termék. Mindkét rúzs esetében a jobb oldali az igazi, a szemhéjpúdernél pedig a felső nem hamisítvány.
Fotó: Pinterest

A bizonytalan eredetű kozmetikumok gyártói a vásárlóik anyagi helyzetét használják ki: tudják, hogy sokkal eladhatóbb lesz a termék, ha egy kultikus, sokak által szeretett márka sminkjeit másolják le, ám a minőségi alapanyagokon spórolnak. Így nekik ez tiszta haszon, még úgy is, ha csak a töredékét kérik el az eredetihez képest. Ez gyakran jó hír a vevők pénztárcájának, ám az egészségi állapotukra rémes hatással lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A hamisított termékeknél nemcsak a márkanevet, hanem az arculatot és a színeket is használják, a valódi kozmetikai cégek örökös szélmalomharcot vívnak a hamisítókkal lopás és csalás miatt, ám a főként Ázsiában található illegális üzemekkel nehéz mit kezdeni. Hiszen ha egyet bezáratnak, megjelenik egy másik.

Emberi ürülék és higany is lehet bennük

Hiába a szabványok és klinikai tanulmányok, gyakran olyan termékek kerülnek az emberek sminktáskájába, amik akár méregként is funkcionálhatnának. Bár a hamisított ruházati cikkek, táskák és cipők is hatalmas forgalmat bonyolítanak, a hivatalos szervek főleg ezekre a termékekre koncentrálnak a razziák során, pedig a kozmetikumok még veszélyesebbek lehetnek, hiszen ezt az emberek az arcukra kenik, a szembe vagy a szájba jutva pedig komoly következményeket is okozhatnak.

hamis-sminkek4
Fotó: Thanaphong Araveeporn / Getty Images Hungary

Egy korábbi rajtaütés kapcsán a BBC is foglalkozott a kérdéssel, a szakértők pedig egyértelműen alátámasztották, hogy ezekben a kozmetikumokban mérgező vegyszerek is találhatók akár, amik súlyos következményekkel lehetnek az egészségre. Az ilyen sminkekben találtak például higanyt, ami az idegrendszerre, az emésztőrendszerre, az immunrendszerre, a tüdőre, a vesére, a bőrre és a szemre is negatív hatással van. Az illegális üzemek rossz higiéniai körülményei miatt ráadásul nemcsak az állati, hanem emberi ürülék, arzén és más rákkeltő anyagok mintáit is kimutatták.

A Kylie Jenner nevével fémjelzett sminkmárka a hamisítók egyik kedvenc célpontja. A folyékony rúzsaira hihetetlen a kereslet, természetesen felbukkantak az olcsó utánzatok gyártói is. Az internetről vagy különféle, ellenőrizhetetlen üzletekből származó rúzsokkal viszont sokan pórul jártak, hiszen később kimutatták, hogy ezekben a termékekben nemcsak rossz minőségű összetevők, hanem pillanatragasztó is helyet kapott. A fenti videón látható lány megúszta azzal, hogy összeragadtak tőle az ajkai, viszont voltak olyanok is, akik szája bedagadt, hólyagos lett, vagy csak oldószerrel tudta szétválasztani őket.

Mit lehet tenni?

Mivel a sminkpiacon a kereslet alakítja a kínálatot, így sajnos addig jelen lesznek a hamis kozmetikumok, amíg veszik őket. A legfontosabb az lenne, hogy egyre kevesebben válasszák ezeket a hamisítványokat, még ha azok olcsók is. Érdemes vásárláshoz megbízható üzleteket vagy weboldalakat választani, ha pedig egy ugyanolyan, mégis gyanúsan olcsó termék jön szembe, mint az áhított darab, azt ajánlott messziről elkerülni. Gyakran a termékek szaga, állaga és színe is árulkodó lehet, a nagyon erős szagú vagy furcsa állagú kozmetikumokra nem szabad pénzt kiadni.

hamis-sminkek6
Fotó: Vesnaandjic / Getty Images Hungary

Ma már a hazai drogériák polcain is találni olcsóbb, mégis jó minőségű és biztos forrásból származó sminktermékeket, így érdemes inkább ezeket választani egy jó ajánlatnak tűnő, mégis veszélyes kozmetikum helyett.

A másik megoldás az úgynevezett dope termékek vásárlása. Ilyenkor az egyébként megbízható márkák lekoppintják az eredetit, hasonló a név vagy a csomagolás, de nyilvánvalóan nem erdeti a termék. Ugyanakkor a minőség sokszor nem hagy kívánnivalót maga után, de ezekkel is be lehet fürödni. A fent említett Kylie Jenner rúzs koppintása páldául megtalálható a Lovely márkánál, K Lips néven, de számos ilyen dope változat található a legnépszerűbb termékekből.

Színarany gyűrű vagy sárgára festett hamisítvány? Vedd észre, melyik a kamu

Drágakő helyett üveg és műanyag keverékét, arany helyett sárgára fújt rezet használnak a hamis ékszerek gyártói.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük