Cukrot kevert a vízbe, és azzal mosta meg az arcát - Az eredményt maga sem hitte el
Nemcsak sós vízzel, de cukrossal is érdemes kipróbálni az arcmosást.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukor három jó tulajdonsággal is rendelkezik, ami miatt érdemes beiktatnod a heti arcápolási rutinodba, ráadásul szuperolcsó DIY-kozmetikumokat  állíthatsz elő belőle. Mutatjuk, hogyan! 

Az egyszerű háztartási cukor, sőt, a cukornak szinte semmilyen formája nem tesz jót a fogaknak és a testsúlynak, ám ha a hajadról és a bőrödről van szó, nagyon is érdemes kipróbálni a belőle, otthon elkészíthető kozmetikumokat.

A cukor hatóanyagai

A cukor - akárcsak meglepő módon a só is - természetes nedvesítőszer, így képes megkötni a környezeti nedvességet a bőrben, éppen ezért a cukorból készülő kozmetikumok általában segítenek a bőr hidratálásában.

A második fontos hatóanyag a cukorban a glikoliksav, mely egy alfa-hidroxi-sav. Ez képes keresztülhatolni a bőrön, megbontva kissé a szövetek közt található kötelékeket, így azok újraépülésével frissebbé válik a bőr. Ezt a kozmetikai ipar általában a napégés kezelésére és méregtelenítésre használja.

Mivel a cukor részben szemcséi, részben glikoliksav-tartalma miatt parányi sérüléseket okoz a bőrön, alkalmazása leginkább az esti órákban ajánlott, vagy a friss bőr védelme érdekében használj mindig fényvédő krémet utána.

A szemcsék hatása

A harmadik jó tulajdonság a cukorszemcsék alakjából adódik, melyek arcradírként hámlasztanak, ráadásul finomabban bánnak a bőröddel, mint a sós dörzsölés. Nagyon apró, mikroszkopikus sérüléseket azonban a cukor is ejt, a dermarollerhez hasonlóan elősegítve ezzel a bőr megújulását.

Ha arcradírt készítesz cukorból, használj barna cukrot, ez ugyanis puhább, így jobban megfelel az érzékeny arcbőr számára, míg a durvább szemcsék a test más részein, a könyökön, a térden és a sarkakon alkalmazhatóak.

Bőrradír cukorból

A cukrot kipróbálhatod arcmosáskor, egyszerűen elkészíthető arcradírként. Ehhez keverj össze egy evőkanál barna cukrot egy evőkanál olívaolajjal és egy csepp illóolajjal, melyet gyengéd, körkörös mozdulatokkal használj az arcod vagy a hátad átdörzsölésére hetente egyszer.

Ezt a keveréket akár hidratáló krémek felvitele előtt is alkalmazhatod, ugyanis puhítja a bőrt, valamint segíti a hatóanyagok mélyebb felszívódását.

Arcmosás cukorral

Egy másik jó lehetőség a cukros vizes arcmosás. Ha ezt szeretnéd kipróbálni, engedj meleg vagy langyos vizet egy lapos, nagy tálba vagy a mosdókagylóba, és oldj fel benne egy-két evőkanál cukrot.

Ezzel öblítsd át az arcodat szappan használata nélkül többször, majd utoljára használj tiszta vizet, hogy ne maradj ragacsos. A módszert hetente akár kétszer is alkalmazhatod, sőt, az ajkaidon hagyhatod megszáradni a cukros vizet, hogy elasztikusabbak, puhábbak legyenek.

Ezt is szeretjük