A bőrrák 5 figyelmeztető jele
A túlzásba vitt nyári napfürdő elősegíti a bőr daganatos megbetegedését, mely kiterjedhet a kiindulási hely környékéről. Ismerd meg a tényeket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőrrák általában daganatként kezdődik a bőr külső rétegében, idővel tovább is terjedhet. Az UV-sugárzás gyakori kiváltó ok. Kétségtelen, hogy egyre több UV-sugárzás ér bennünket a Földet védő, egyre elvékonyodó ózonrétegen keresztül, épp ezért nem árt odafigyelni a mértéktartó napozásra.

Bár egyes bőrrákfajtákért a napfény a felelős, bizonyos kockázati tényezők személytől - bőrtípustól, nemtől - is függenek. Összességében a bőrrák gyakoribb a férfiaknál, feltehetően azért, mert általánosságban kevesebb kozmetikai terméket használnak. Nőknél ritka az ajkak és az arc daganatos megbetegedése a rúzs, a szájfény és a különböző krémek védő hatása miatt.

Fontos tudni, hogy a bőrrák esetében magas a gyógyulási arány. Különböző típusait azon sejtek alapján nevezik el, amelyeket a kóros elváltozás érint.

A bőrrákok körülbelül 95%-a úgynevezett bazális vagy pikkelyes típusú, amelyek gyógyulási aránya 95% feletti. A pikkelyes bőrrák potenciálisan veszélyesebb, mivel gyorsabban terjed. A bőrrák okozta halálozások 75%-áért a melanoma malignum a felelős, amely a legsúlyosabb bőrráktípus.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a bőrt érintő daganatos betegségeknek mindössze 5%-a tartozik ebbe a típusba, és ezek is - korai felismerés esetén - 90%-ban gyógyíthatók.

Bár a gyógyulási arányok megnyugtatóak, ez nem jelenti azt, hogy a bőrrák gyakorisága világszerte nem riasztó. Ez arra figyelmeztet, hogy a bőrt megfelelő módon kell védeni a napfénytől. A bőrrák megelőzésének útja a bőr napfény-terhelésének alacsony szinten tartása. A túlzásba vitt napozás komoly egészségkárosodáshoz vezethet! Ezért óvakodj a hirtelen lesüléstől, mert az a bőrrák kockázatát erősen növeli.

Jó, ha figyelembe veszed, hogy a napozószerek csak kevéssé védenek a melanoma malignum kialakulásáért felelős UVA-sugaraktól, ezért a napot mindenképpen kerülni kell 11 és 15 óra között.

Figyelmeztető jelek a bőrrákkal kapcsolatban

Rendszeresen figyeld bőröd, hogy találsz-e valami rendellenességet. Ha netán volt már bőrrákod, akkor legalább félévente végezd el a vizsgálódást!

Tartsd szemmel a bőrön mutatkozó esetleges gyanús jeleket egy ideig, figyeld meg, hogyan változnak. A leggyakoribb bőrráktípusnak öt alapvető figyelmeztető jele van.

  • Gyulladásos, nyílt seb, amely nem gyógyul be három hétig.
  • Száraz, fájdalmas vagy viszkető pirosas felület a bőrön, mely időnként kérgesedni kezd.
  • Sima kinövés domború szélekkel.
  • Gyöngyszerű vagy áttetsző, anyajegyszerű csomó a bőrben, amely lehet piros, fehér, barna vagy fekete.
  • Fehér vagy sárga hegszerű folt.

Fontos, hogy minél előbb felismerd a gyanús jeleket, és felkeress egy bőrgyógyászt, hogy - baj esetén - a lehető legnagyobb esély legyen a teljes gyógyulásra!

Ezt is szeretjük