Bőrbetegségek télen: mire kell nagyon figyelni, hogy ne romoljanak a tünetek?
A bőrbetegségek nem alszanak téli álmot: ez a három sokakat érint.

kéz bőrbetegség ekcéma pikkelysömör (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli hónapokban mindenkinek szárazabb a bőre, amiért a hőmérsékleten kívül a levegő páratartalmának csökkenése is felelős, de panaszt okozhatnak a nem megfelelő ruhadarabok is.

Azonban, ha valakinél huzamosabb ideig fennáll az állapot, érdemes lehet meglátogatnia egy bőrgyógyászt, ugyanis lehet, hogy valódi bőrbetegségről van szó, amire a bolti kézkrémek fabatkát sem érnek. 

Gyakori téli bőrbetegségek

Minden bőrgyógyász egyetért abban, hogy télen kiemelkedően fontos a bőr megfelelő hidratálása, nemcsak kívülről, de belülről is. Az elegendő folyadékfogyasztással megelőzhető, hogy pergamenszerű, kellemetlen fogásúvá váljon a kéz. Krémek tekintetében a zsírosabb verziók előnyösebbek, lehetőleg a minél kevesebb illat- és színezőanyagot tartalmazó változatok. 

kezkrem 2

De kipirosodó, száraz, viszkető bőrt nemcsak a hidegben eltöltött idő okozhat: különböző betegségek jele is lehet. A bőrgyógyász feladata a pontos diagnózis és gyógykezelés megállapítása, azonban ezt a három, leggyakoribb bőrbetegséget nem árt mindenkinek ismerni. 

Hidegekcéma

A hidegekcéma tulajdonképpen egy allergiás reakció, ami a hidegre jelentkezik, azonban nincs valódi antigén-antitest reakció, tehát vérből nem lehet kimutatni: a pszeudoallergiák közé sorolható. Tünetei változó módon jelentkezhetnek, a leggyakrabban akkor jön elő, amikor a beteg a kellemes, meleg szobából kilép a hideg utcára. Az is előfordulhat viszont, hogy egy bizonyos hőmérséklet alatt lepik el az érintett testfelületet a viszkető, pirosas foltok, akár csak azon a részen, ahol érintkezett a fagyos felszínnel. Ha ezt tapasztalod, a leghatékonyabb megoldást a megelőzés jelenti, és nemcsak kesztyűre lehet szükség. Az arcon vagy a nyakon is előfordulhatnak urticariás tünetek.

Egy antihisztamintartalmú, bőrgyógyász által felírt kenőcs mindig legyen a táskádban, ha a védelem ellenére is felüti a fejét a kellemetlenség, de előfordulhat, hogy antibiotikumos kezelésre is szükség lehet, ugyanis sok fertőző betegség hidegallergiával együtt jelentkezik. Egy német kísérletben 70%-os javulást értek el a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően, de a szteroidos kenőcsök is jól teljesítenek. Az érintetteknek fontos odafigyelni, hogy akár az autókormány megfogása vagy egy hideg kapaszkodó a buszon is kiválthatja a tüneteket. Az igazán érzékenyeknek az ételekkel és italokkal is vigyázniuk kell, sőt, az uszodában sem javasolt a leghidegebb medencébe menni.

ekcema-kez

Pikkelysömör

A pikkelysömör öröklött kórkép. Sötétvörös, enyhén kiemelkedő, hámló hólyagokkal jár, melyek a test bármely részén jelentkezhetnek, tetőtől talpig. Panaszos fellángolást okozhat a stressz vagy bizonyos gyógyszerek szedése, de sérülések vagy káros szenvedélyek, mint az alkohol és a dohányzás is kiválthatja. Szintén nem elhanyagolható tényező az időjárás, azonban télen nem a hideg miatt sűrűsödik a tünetek gyakorisága, hanem a napfény hiánya miatt.

Az UV-sugárzás ugyanis gátolja a hámsejtek gyors növekedését, és több kutatás is alátámasztja, hogy a napsugárzás ezáltal pozitívan hat a betegségre. Ha egy pszoriázisos beteg a téli időszakban kevesebb időt tölt a szabadban, nem megy végbe a jótékony folyamat, és ismételten kijöhetnek a papulák. A bőrgyógyász által végzett, speciális fototerápiával javíthatnak a kialakult tüneteken, és a szolárium is működőképes gyógymód. A hideg egyedül a bőr szárításával járul hozzá a kóros folyamathoz, ezért a hidratáció pikkelysömör esetén is elengedhetetlen. A forró kézmosások és fürdők kerülése szintén hatékonyan csökkenti a rohamok gyakoriságát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gombás fertőzés

Gombás fertőzések általában a hám felső rétegében fordulnak elő, de immunhiányos, legyengült szervezet esetén a bőr alá is terjedhetnek. Minden esetben testi, közvetlen kontaktusra van szükség, tárgyról emberre nem burjánzik át. A leggyakoribb gombás fertőzés télen a lábujjak között alakul ki, elsősorban a harmadik-negyedik lábujj érintett. A gyulladt, nedvedző hólyagok nemcsak csúnya látványt nyújtanak, de fájdalmasak, és viszkethetnek is, míg a probléma másik típusa csupán egy száradó, hámló folt a bőrön. 

Okozói legtöbbször a műszálas zoknik, a szűk cipők és a nem megfelelő higiénia. A kialakult gombás fertőzés porokkal vagy kenőcsökkel hatékonyan kezelhető, de fontos a láb teljes körű megszárítása a zokni felvételét megelőzően. Érdemes lehet a lábbelik behintése belül gombaellenes porral, illetve a pamut- vagy gyapjúzokni használata. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Cukorbetegség bőrtünetei

Sok betegség tünetei sajnos könnyen összetéveszthetők, sőt, vannak, melyek kezdetben olyan problémákat produkálnak, amelyeket a legtöbben csak egyszerű, figyelmet nem igénylő jelenségnek tekintenek. A cukorbetegség is ezek közé tartozik, hiszen főleg kezdetben olyan jelei vannak, melyekkel szinte senki sem fordul orvoshoz, ezek azonban később súlyosabb következményekkel is járhatnak.

Ezt is szeretjük