Betegségekre utalhatnak a köröm elváltozásai - Volt, amit régen a rossz házasság előjelének tartottak
A babonák ma már szokatlan jelentéseket tulajdonítottak a köröm betegségeihez, elváltozásaihoz.

korom cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőr, a haj és a köröm elváltozásai sokszor nem csupán esztétikai problémát jelentenek, hanem komolyabb betegségekről, rendellenességekről árulkodhatnak. Ma már az orvosok tisztában vannak ezzel, és a legapróbb jelről is képesek felismerni a háttérben húzódó gondot. Régen azonban nem így volt.

Szakonyi Eszter Időtlen szépség című könyvében mesél arról, hogy a köröm különböző elváltozásaiból például a házasság és a pár jövőjét olvasták ki, de úgy vélték, hogy akár bizonyos személyiségjegyekről is árulkodhatnak. A szakértő elárulta, milyen rendellenességeket milyen problémák okozhatnak, de azt is, hogy régen milyen babonák fűződtek ezekhez, mit jósoltak meg belőlük.

Betegségek és a házasság kimenetele

A körmökön tapasztalható elváltozások okainak felkutatásában kiváló iránytű annak definiálása, hogy a legerősebb elváltozás a körömlemez színében, alakjában vagy állományában következett-e be. Sárgás elszíneződés esetén gombás fertőzés, psoriasis vagy gyógyszerek által kiváltott mellékhatások gyaníthatók, illetve bizonyos vegyszerek szintén okozhatnak hasonló tüneteket.

sarga korom

Barnás vagy feketés elszíneződést létrehozhat anyajegy, melanoma, bevérzés, hajfesték, gomba, nikotin és kátrány, de a néphagyomány sokáig a szerencsétlen házasság előjeleit látta benne. Ezzel szemben reménykedhettek azok, akiknek körmein fehér elváltozások jelentek meg, mert szerencsés esetben nem fonálgomba, arzénmérgezés vagy Candida-fertőzés okozza, hanem pusztán a sikeres házasság jelei tűntek fel rajtuk, ahogyan azt a babonás hit a középkortól kezdve évszázadokig megdönthetetlennek vélte.

Rendellenességekről és a jellemről is árulkodik

A körömlemez alakjának domborúvá vagy homorúvá válása vérszegénységre, tüdőbetegségre és keringési zavarra, míg a hosszanti vagy haránt irányú barázdák körömsáncgyulladásra, lázra, stresszre, bőrbetegségre - például ekcémára -, esetleg rossz perifériás keringésre utalhatnak, ahogyan a körmön megjelenő gödrök is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A körömlemez törékenysége lehet keringési zavar, vérszegénység vagy A-vitamin-hiány jele, míg a felrostozódó köröm sokszor a körömlakk nemkívánatos mellékhatása, azaz a lúgos áztatás következménye. A lassan növő körmök jellemzőek az idősebbekre, de okozhatja a nyirokkeringés elégtelensége, avagy a néphit szerint jóságos, de egyúttal bizalmatlan természet. És, ha hiszünk a néphagyománynak, az elszélesedő és lehetőleg hosszúra növesztett körömlemez mögött mindenképpen könnyelmű, pazarló és félénk jellem rejtőzik.

Milyen volt régen a szépségápolás? Mit vetettek be az emberek, hogy a lehető legszebb legyen a külsejük? Hogyan gyógyították meg a bőr, a haj és a köröm betegségeit? Milyen babonák, hiedelmek keringtek ezekkel kapcsolatban? Szakonyi Eszter egészségügyi szakkozmetikus Időtlen szépség című könyvében hasonló kérdésekre keresi a választ. Az elmúlt évszázadok bőrgyógyászati és kozmetikai szakirodalmának izgalmas titkait, receptúráit és fortélyait fedi fel a könyvben. Ha felkeltette az érdeklődésedet, ide kattintva meg is vásárolhatod.

Ezt is szeretjük