Hipó a körömgomba ellen? Nagyon veszélyes módszer terjed a fórumokon
Hajmeresztő érveket hoznak fel mellette.

labak-korom
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A körömgombával nehéz felvenni a harcot: az egyszerre esztétikai és egészségügyi probléma csak hosszan tartó, állandó kezeléssel szüntethető meg. Egy nagyobb fertőzöttség esetén a házi kenceficék nem elég erősek, ezért biztosabb megoldásra van szükség.

Amikor az ember szeretne megszabadulni a betegségétől, garantált és gyors módszert keres, amivel nem kell nap mint nap törődni, a fórumokon ezért megdöbbentő praktikák láttak napvilágot.

Hipó a körömre?

A gombás fertőzés megszüntetésére többen bevált tippként számolnak be a hipós ecsetelésről, a vegyszer előnyeként említve a gyorsaságot. A legszélsőségesebb érvek szerint a takarításra használt szer köztudottan gombaölő hatású, és azt is hozzáteszik, hogy a kéz körmein pontosan a hipós takarítás miatt ritkább a gombásodás.

korom-koromgomba

A hipó, vagyis a nátrium-hipoklorit vizes oldata ugyanakkor egy erősen mérgező vegyszer, ami oxidációs ereje folytán hat. A végbemenő reakcióban konyhasóra és atomos oxigénre bomlik, ezzel pusztítja a mikroorganizmusokat, és roncsolja a színeket.

Erős méreg, ne használd!

Mivel viszont valóban erősen roncsolja az élő anyagot, nemcsak a nem kívánt fertőzéseket irtja ki, de az emberi bőrfelület egyensúlyára is pusztító hatással van. Már a háztartásokban megtalálható, 5%-os hipó is rendkívül irritatív, ezért a munka során még hígított állapotnál is ajánlott a gumikesztyű használata. A hipót soha ne kend a körmödre, mert maradandóan károsíthatja a bőrt, a hosszasan belélegzett szer pedig a tüdődnek is árthat.

Mivel a gumikesztyűt a legtöbben csakugyan felhúzzák takarítás közben, a köröm csak ritkán kerül tényleges, közvetlen kapcsolatba ezzel az erősen mérgező vegyszerrel, így nyilvánvalóan nem ez a tényező csökkenti a gombásodás esélyét a kéz körmein.

Ezért gyakoribb a lábon

A gombás fertőzés akár az uszodában, egy zuhanyzó vagy egy közös törölköző használatával is elkapható. A betegséget okozó gombafajok mindig a meleg, nyirkos helyeket kedvelik: a zárt, befülledő cipő, az izzadó láb és a párás környezet kedvez nekik, és a terjedésüket is megkönnyíti. Valójában ez okozza, hogy ott nagyobb gyakorisággal alakul ki a probléma, és egyáltalán nem a takarítás közbeni hipóhasználat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A körömgomba hatékony kezelésénél a legfontosabb a pontos orvosi diagnózis és a türelem: a kezelés akár hónapokig vagy egy évig is eltarthat a köröm állapotától függően, hiszen a speciálisan erre szánt készítmények használatánál is csak a fertőzött köröm lenövésével érhet véget a probléma.

Ugyan az orvos belsőleges kezelésre felírhat antibiotikumokat, melyek gyors megoldást jelentenek, ezek viszont az egész szervezetet felborítják, ezért csak nagyon indokolt esetben ajánlottak. A gyógyítást bízd inkább patikákban kapható, bőr- és körömbarát szerekre: gyógyszeres körömlakkok, kenőcsök, ecsetelők is kaphatók.

Ezt is szeretjük