Így készül az ünnepi Wellington-bélszín: leveles tésztába burkolózik a hús

A leveles tésztába burkolt Wellington-bélszín tökéletes ünnepi fogás bármilyen alkalomra.

Wellington-bélszín

A Wellington-bélszín valójában pofonegyszerű elven készül: a minőségi, finom húst leveles tésztába kell burkolni, és úgy kisütni. Bár bélszínből igazán elegáns, ugyanezt a fogást pulykából is elkészítheted. A bélszín elősütési ideje attól függ, mennyire átsütve szereted.

Wellington-bélszín

Hozzávalók

  • 1 kg bélszín
  • 25 dkg gomba
  • 12 szelet olasz sonka (prosciuto)
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy csomag leveles tészta (37,5 dkg)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • bors
  • kevés liszt a nyújtáshoz
  • 2 tojássárgája a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A bélszínt tedd egy nagy tepsire. Szórd meg borssal, kend meg egy evőkanál olívaolajjal, és 200 fokon süsd 15-20 percig attól függően, mennyire átsütve szeretnéd. Amikor kész, hagyd szoba-hőmérsékletűre hűlni, majd tedd a hűtőbe 20 percre.

Amíg a hús hűl, a gombát vágd egészen apróra, hogy durva zsemlemorzsához hasonló állaga legyen. Aprítógépet is használhatsz, de vigyázz, ne legyen a gomba pépes. Két evőkanál olívaolajat olvassz össze a vajjal, dobd rá a gombát, szórd meg kakukkfűvel, és párold puhára. Amikor a levét elfőtte, szórd meg sóval és borssal, öntsd fel a borral, és így főzd további tíz percig, amíg az alkohol is elpárolog.

Frissen tartó fóliából vágj le két nagyobb darabot. Tedd őket szorosan egymás mellé úgy, hogy kicsit fedjék egymást, és fektesd rájuk a sonkaszeleteket. A sonkát kend meg a gombával, fektesd rá a kihűlt bélszínt, és a fólia segítségével tekerd fel. Csavard a fóliába, amilyen szorosan csak tudod, és tedd vissza a hűtőbe, hogy összeálljon

A leveles tésztát csavard le. Fektesd rá a sonkába tekert bélszínt. A tészta széleit kend meg vízzel elkevert tojássárgájával, majd óvatosan hajtsd rá két oldalról a húsra. Nyomkodd le a széleket, és éles késsel, vigyázva, hogy a sonkát meg ne sértsd, vágj néhány csíkot a tészta tetejére. Tedd a hűtőbe legalább egy órára, de akár egy egész napot is ott tarthatod. Ezután 200 fokos sütőben 20-30 perc alatt – megint attól függően, mennyire átsütve szereted a húst – süsd pirosra.

Tartalmas, olasz étel borjúlábszárból: a sütőben érnek össze az ízek

Szaftos zöldséges raguban puhul a hús, olyan omlós lesz, hogy szinte leválik a csontról.

Elolvasom

Vásárolj Femina Klub bérletet!

Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől. 

  • Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában.  2025.02.19.
  • Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.
  • Kepes András, aki megmutatja milyen eszközökkel érhetjük el, hogy egyszerre legyünk boldogok, sikeresek és tudatosak. 2025.06.05.

További részletek: feminaklub.hu/

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Kép: Ivan / Getty Images

Olvastad már?

Ezt is szeretjük