Omlós sült pulykamell Wellington módra: leveles tésztába csomagolva különlegesen finom

Pulykamellet is készíthetsz Wellington módra, leveles tésztába burkolva, párolt gombával ízesítve.

wellington pulyka
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Wellington módra készült pulyka eredetileg ünnepi étel, de bármelyik vasárnapi asztalra vagy vendégvárónak is tökéletes lehet. Ez az fogás eredetileg bélszínből készül, de szárnyasból könnyebben emészthető és olcsóbb is. Fontos, hogy a töltelék hidegen kerüljön a leveles tésztába, ezért kell őket előző nap elkészíteni, és egy éjszakát hűteni.

Wellington-pulykamell

Hozzávalók 8 személyre

  • 1.5 dkg pulykamellfilé
  • 40 dkg leveles tészta
  • 30 dkg gomba
  • 10 dkg bacon
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 hagyma
  • 2 ág rozmaring
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 1 egész tojás
  • bors
  • olaj
  • 1 tojássárgája a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A pulykamellet a rostok nyomán vágd be egy éles késsel. A bacon felét és a fokhagymát vágd vékony szeletekre, és tömködd őket a nyílásokba. A pulykát sózd be, ezután madzaggal kötözd össze, mint a sonkát, a zsineg alá pedig tedd be a rozmaringágakat. Tedd a húst egy tepsibe, fedd be a maradék baconnel, locsold meg egy kis olajjal, öntsd alá a bort, szórj mellé egy felkarikázott hagymát, és alufóliával letakarva 180 fokon egy óra alatt süsd puhára. Amikor kész, vedd ki a sütőből, szobahőmérsékleten hagyd kihűlni, majd egy éjszakára tedd be a hűtőbe. Közben a gombát is készítsd elő. Olajon párold üvegesre a másik hagymát, add hozzá a megtisztított, apróra vágott gombát, sózd, borsozd, szórd meg kakukkfűvel, nagyjából 15 perc alatt párold az egészet puhára, majd keverd el a paradicsompürével, és forrald össze. Ha kész, hűtsd le, ezután keverd el jól a liszttel, egy tojással, és ezt is tedd egy éjszakára a hűtőbe.

Másnap terítsd ki a leveles tésztát. A gombatöltelék felét oszd el hosszában a közepén, fektesd rá a pulykát, fedd be a maradék gombával, és hajtsd rá a tészta széleit. Egy tojássárgát keverj el egy kiskanál vízzel, kenőtoll segítségével oszd el a tésztán, majd tedd egy tepsibe, és told 180 fokos sütőbe 25-30 percre.

A bolti leveles tészta sós aprósütik készítéséhez is kiváló: sajttal, sonkával és spenóttal töltve fantasztikusan finom.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük