Így készül az angol Viktória-szendvics: nem kenyér, hanem édes, habos torta

A Viktória-szendvics puha, vajas piskótás rétegei között eperlekvár és édes krém terül el.

Viktória-szendvics
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az édes Viktória-szendvics a bizonyíték rá, hogy az uralkodók is rajonghatnak a szerény finomságokért. A vajas piskótatortát, amely a lapjai között szintén vajas krémet és eperlekvárt rejt, maga Viktória királynő is rendszeresen kérte a délutáni teája mellé, innen kapta a nevét is a süti. Egy csésze kávé vagy tea mellé neked is jól fog esni.

Viktória-szendvics

Hozzávalók 20 centis formához

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg puha vaj
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 1 teáskanál sütőpor

A krémhez:

  • 15 dkg eperlekvár
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • eper és porcukor a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből verj kemény habot. A sárgáját keverd ki a cukorral és a puha vajjal, majd hígítsd a tejjel. Szitáld hozzá a sütőporral elkevert lisztet, majd forgasd össze a tojáshabbal. A tészta felét öntsd egy sütőpapírral kibélelt, 20 centis tortaformába, és 190 fokon 20 perc alatt süsd készre. Emeld ki a papír segítségével a formából, majd ugyanígy süsd meg a tészta másik felét is. Ha van két egyforma tortaformád, akár egyszerre is megsütheted a két lapot.

 

Amíg a lapok sülnek, állítsd össze a tölteléket. A puha vajat robotgép segítségével keverd krémesre, majd fokozatosan adagold bele a porcukrot és a vaníliás cukrot. Amikor a lapok teljesen kihűltek, oszd el a vajkrémet az egyik tetején. Kanalazd rá a lekvárt, és fedd be a másik lappal. A tetejét szórd meg porcukorral, és ha van otthon epred, abból is tegyél rá néhány szemet.

Szívesen kipróbálsz más angol recepteket is? Készíts sült kolbászt hagymamártással!

Sült kolbász úgy, ahogy az angolok szeretik: hagymamártással locsolják meg

A sült kolbász nem csak a magyar gasztronómiában kedvelt, az angolok is nagyon szeretik, igaz, ők kenyér helyett krumplipürével és hagymamártással kínálják.

Elolvasom

Kép: Galina Sandalova / Getty Images

Ezt is szeretjük