Viktória királynő hozta divatba a karácsonyfát: nagyon másképp nézett ki, mint ma
Viktória és Albert megadta a módját az ünneplésnek, minden évben több fát is állíttattak.

viktória királynő karácsonyfája
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már nehéz elképzelni az ünnepet karácsonyfa nélkül. Évről évre más trendek uralkodnak a díszítésében, ki műfenyő, ki cserepes mellett teszi le a voksát. A karácsony fontos kelléke a 19. században lett egyre elterjedtebb, a hagyomány szerint itthon Brunszvik Teréz állíttatta az elsőt, az Egyesült Királyságban pedig Viktória királynőnek tulajdonítják, hogy divatba hozta a karácsonyfát, bár a közvélekedéssel ellentétben az első felállítása nem hozzá vagy a férjéhez, Alberthez kötődik.

Az biztos, hogy a feldíszített fa, ami fényeivel a keresztények számára Krisztust, valamint az általa hozott fényességet szimbolizálja, alig néhány évtized alatt az ünnep nélkülözhetetlen eleme lett.

Zsófia Sarolta királyné állíttatta az elsőt

Viktória királynő és a férje, Albert herceg szerették a hagyományokat, és ők maguk is kialakítottak néhányat. Sokan például úgy gondolják, hogy a királynőnek köszönhető, hogy elterjedt a fehér esküvői ruha. A királyi pár a karácsonyfát is nagy becsben tartotta, gyertyákkal és mézeskaláccsal díszítették fel a Windsor-kastélyban. Ám feltehetőleg nem ők állították az első fát, hanem Zsófia Sarolta brit királyné, Viktória apai nagyanyja, aki Albert herceghez hasonlóan Németországban született és nevelkedett.

Németországban már korábban is bevett szokás volt, hogy karácsony táján a családok bevittek az otthonukba egy fát, amit aztán fel is díszítettek, egyesek szerint erre már a 16. században is lehetett példa. Zsófia Sarolta családjában egy tiszafaágat ékesítettek fel, ez alá helyezték el az egymásnak szánt ajándékokat. Amikor a hercegnő 1761-ben feleségül ment III. Györgyhöz, ezt a tradíciót vitte magával Angliába.

A cikk az ajánló után folytatódik

Arra nincs bizonyíték, hogy 1800 előtt egy egész fát feldíszíttetett volna, bár ez sem kizárt. 1800 karácsonyán viszont a helyi gyerekeknek tartottak ünnepséget a kastélyban, és ebből az alkalomból a királyné felállíttatott a szalonjában egy fát, amit gyertyákkal, édességekkel, gyümölcsökkel és játékokkal csinosítottak ki. Minden gyermek kapott édességet és játékot, így elégedetten távoztak az eseményről, a faállítás pedig ezek után hagyomány lett, amit a királyi család Zsófia Sarolta halála után is folytatott.

Viktória és Albert tették népszerűvé

Viktória hercegnő a naplójában is elragadtatással emlékezett meg a cukorkákkal és gyertyákkal ékesített fákról, amelyekben a Kensington-palotában gyönyörködhetett. A nép otthonaiban viszont ekkor még nem terjedt el a szokás, egészen addig, amíg a fiatal királyi pár, Viktória és Albert óriási népszerűségre nem tettek szert. 1840-ben, miután a 18 éves Edward Oxford megkísérelte meggyilkolni a várandós királynőt, az újságok az uralkodó minden lépését követni kezdték, részletesen beszámoltak a mindennapjairól, arról is, hogy hogyan ünnepli a karácsonyt.

Bemutatták az olvasóknak a karácsonyfát is, ők pedig utánozni kívánták Viktória és Albert szokásait. Ennek eredményeként alig néhány év alatt a karácsonyfa megszokottá és divatossá vált. Albert maga is sokat tett azért, hogy egyre elterjedtebb legyen: a királyi birtokok fáiból az iskoláknak és a katonai létesítményeknek is minden évben ajándékoztak.

A pár az ünnepeket általában a windsori kastélyban töltötte, ahol több fát is felállítottak, Viktória édesanyjának, a gyermekeknek és a szolgálóknak is külön karácsonyfa jutott. Ők már fenyőfát díszítettek, mindegyiket egy-egy asztal közepére helyezték, és köré halmozták az ajándékokat, amelyeket szenteste adtak át egymásnak. A díszekre is nagy hangsúlyt fordítottak, a legszebb darabokat Németországból hozatták. Arra is volt példa, hogy a kastély egyes csillárjait leszereltették, és a helyükre lógatták fel a feldíszített fenyőt. Ha tehát a közvélekedéssel ellentétben nem is ők voltak azok, akik az Egyesült Királyságban az első fenyőt feldíszítették, az bizton állítható, hogy tőlük indult hódító útjára a szigetországban. A királyi birtokokról a mai napig ajándékoznak fákat iskoláknak és templomoknak.

A karácsony szimbólumai

Vajon tudod, hogy milyen jelentést hordoznak ezek az ünnepi jelképek és szimbólumok? Miért díszíted szaloncukorral és gömb alakú díszekkel a fát, miért piros és arany a karácsony színe, miért szól csengőszó, vagy mi köze az almának és a diónak az ünnephez? Mutatjuk!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük