Így ünnepelték a karácsonyt 80 éve: pár hónapra rá az ország hadba lépett
Az 1940-es karácsonyról mesélnek a régi felvételek.

fortepan 43990
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vajon milyen lehetett a karácsony a 20. század első felének Magyarországán? Ma már egyre kevesebben vannak, akik vissza tudnak emlékezni erre az időszakra, a szerencsésebbek nagyszüleik, szüleik elbeszéléseiből ismerhetik a múlt történéseit, a mindennapi élet viszontagságait és szépségeit.

Nyolcvan éve, tehát 1940-ben már zajlott a második világháború, ám itthon, főleg a fővárosban, ezt még kevésbé érzékelték az emberek. A lakosság hangulatára kedvező hatással volt az 1930-as évek végének gazdasági fellendülése. A munkanélküliség csökkent, a bérek valamelyest emelkedtek. Ugyanakkor korántsem volt idillinek nevezhető a helyzet. 1939-ben megszületett az a honvédelmi törvény, ami lefektette a munkaszolgálat alapjait. 1940. december 12-én Magyarország örök barátsági szerződést kötött Jugoszláviával, amit pár hónappal később meg is szegett. 1941 nyarán, Kassa bombázását követően az ország hadba lépett a Szovjetunió ellen.

Karácsony 1940-ben

A Horthy-korszakban már a legtöbb család állított valamiféle karácsonyfát. Az ágakról egyre modernebb díszek lógtak, a gyerekek izgatottan várták, hogy milyen ajándékot rejt a csomagolás. Nézegess fotókat az 1940-es karácsonyról!

(Borító- és ajánlókép forrása: Fortepan/Ludovika.)

Ezt is szeretjük