Gazdag, ízes toszkán minestrone leves: a fehérbabtól még finomabb
Az igazi olasz, toszkán minestrone leves olyan tápláló, hogy a nyári hőségben akár főétel is válhat belőle.
Az olaszok nagy kedvence, a minestrone leves olyan gazdag és sűrű, hogy akár főételként is megállja a helyét, emellett a kreativitásnak is szabad utat enged, hiszen nincs két egyforma receptje, a hozzávalók listája pedig az évszaktól is függ. Bátran lehet kísérletezni mind a fűszerezéssel, mind pedig azzal, milyen zöldséget vagy épp tésztát teszel bele, és mit hagysz ki belőle. A velejét a zöldségek garmadája, a tészta, a paradicsom és az olaszos fűszerezés adja, de míg például a római változat barnababbal, a toszkán fehérbabbal készül. Most utóbbira mutatunk egy könnyű receptet.
Toszkán minestrone leves
Hozzávalók 4 személyre
- 1 konzerv fehérbab (400 grammos kiszerelés)
- 1 konzerv paradicsom (400 grammos kiszerelés)
- 10 dkg levestészta
- 3 közepes sárgarépa
- 2 szárzeller
- 2 kisebb krumpli
- 1 fehérrépa
- 1 közepes cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.25 káposzta
- 0.25 zellergumó
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom szárított
- 1 teáskanál majoránna
- só ízlés szerint
- 1 csipet bors
- bazsalikom vagy petrezselyem friss a díszítéshez
- parmezán kevés a díszítéshez
Elkészítés:
Mosd és tisztítsd meg a zöldségeket, hámozd meg, amelyiket szükséges, majd aprítsd, karikázd vagy épp kockázd fel őket ízlés szerint, a lényeg, hogy körülbelül egységes méretűek legyenek. A felaprított hagymát és fokhagymát dinszteld meg az olívaolajon, majd add hozzá a répákat, a zellert és a krumplit, forgasd össze a hagymával, és pár percig, néha megkevergetve főzd így. Ezután öntsd bele a paradicsomot, öntsd fel egy-másfél liter vízzel, sózd, borsozd, és add hozzá a többi fűszert is. A víz lehet zöldségleves-alaplé is, de zöldségeket ilyen gazdagon tartalmazó leves esetében a sima víz is tökéletes eredményt jelent majd. Lefedve, közepes hőfokon főzd a levest 45 percig.
Félidőben add hozzá a cukkinit és a káposztát, 30 perc környékén pedig a babot is, végül a tésztát, ha már minden más puhára főtt. Ha a tészta is megfőtt, kész is a leves. Ha túl sűrű, vízzel hígíthatod főzés közben, ha pedig sűrűbbre szeretnéd, vedd ki a negyedét, turmixold össze, majd ezt öntsd vissza a levesbe. Friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel, illetve parmezánnal meghintve is tálalhatod.
Ha hűsítő leveseket keresel a forró, nyári napokra, a következő receptekközött érdemes válogatnod.
A 10 legjobb hűsítő, hideg leves a forró, nyári napokra – Édes és sós változatok
Nyáron a friss, hideg levesek esnek a legjobban, ezért összegyűjtöttük a legjobb főzés nélküli, főzős, édes és sós változatokat.
ElolvasomGetty Images Hungary.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció