Gazdag, ízes toszkán minestrone leves: a fehérbabtól még finomabb

Az igazi olasz, toszkán minestrone leves olyan tápláló, hogy a nyári hőségben akár főétel is válhat belőle.

Toszkán minestrone leves
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az olaszok nagy kedvence, a minestrone leves olyan gazdag és sűrű, hogy akár főételként is megállja a helyét, emellett a kreativitásnak is szabad utat enged, hiszen nincs két egyforma receptje, a hozzávalók listája pedig az évszaktól is függ. Bátran lehet kísérletezni mind a fűszerezéssel, mind pedig azzal, milyen zöldséget vagy épp tésztát teszel bele, és mit hagysz ki belőle. A velejét a zöldségek garmadája, a tészta, a paradicsom és az olaszos fűszerezés adja, de míg például a római változat barnababbal, a toszkán fehérbabbal készül. Most utóbbira mutatunk egy könnyű receptet.

Toszkán minestrone leves

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 konzerv fehérbab (400 grammos kiszerelés)
  • 1 konzerv paradicsom (400 grammos kiszerelés)
  • 10 dkg levestészta
  • 3 közepes sárgarépa
  • 2 szárzeller
  • 2 kisebb krumpli
  • 1 fehérrépa
  • 1 közepes cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0.25 káposzta
  • 0.25 zellergumó
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál majoránna
  • ízlés szerint
  • 1 csipet bors
  • friss bazsalikom vagy petrezselyem a díszítéshez
  • kevés parmezán a díszítéshez
Recept idők

Elkészítés:

Mosd és tisztítsd meg a zöldségeket, hámozd meg, amelyiket szükséges, majd aprítsd, karikázd vagy épp kockázd fel őket ízlés szerint, a lényeg, hogy körülbelül egységes méretűek legyenek. A felaprított hagymát és fokhagymát dinszteld meg az olívaolajon, majd add hozzá a répákat, a zellert és a krumplit, forgasd össze a hagymával, és pár percig, néha megkevergetve főzd így. Ezután öntsd bele a paradicsomot, öntsd fel egy-másfél liter vízzel, sózd, borsozd, és add hozzá a többi fűszert is. A víz lehet zöldségleves-alaplé is, de zöldségeket ilyen gazdagon tartalmazó leves esetében a sima víz is tökéletes eredményt jelent majd. Lefedve, közepes hőfokon főzd a levest 45 percig. 

 

Félidőben add hozzá a cukkinit és a káposztát, 30 perc környékén pedig a babot is, végül a tésztát, ha már minden más puhára főtt. Ha a tészta is megfőtt, kész is a leves. Ha túl sűrű, vízzel hígíthatod főzés közben, ha pedig sűrűbbre szeretnéd, vedd ki a negyedét, turmixold össze, majd ezt öntsd vissza a levesbe. Friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel, illetve parmezánnal meghintve is tálalhatod.

A 10 legjobb hűsítő, hideg leves a forró, nyári napokra – Édes és sós változatok

Nyáron a friss, hideg levesek esnek a legjobban, ezért összegyűjtöttük a legjobb főzés nélküli, főzős, édes és sós változatokat.

Elolvasom

Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük