Zöldségalaplé készítése házilag: mindig legyen belőle néhány adag a fagyasztóban

Sokkal finomabbak lesznek a levesek, főzelékek és a mártások, ha házi zöldségalapléből készíted őket.

zoldsegalaple
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Érdemes zöldségalaplevet készíteni otthon, mert tele van vitaminnal, és minden leves, főzelék vagy mártás finomabb lesz tőle. Önmagában az alaplének nincs túl erős íze, ezért használható fel sokféle ételhez. Miután kifőtt, adagonként fagyaszd le, így szükség esetén csak elő kell kapni a mélyhűtőből.

Zöldségalaplé készítése

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 6 babérlevél
  • 5 l víz
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 4 sárgarépa
  • 3 fehérrépa
  • 3 zellerzöld
  • 2 hagyma
  • 1 nagy zellergumó
  • 1 karalábé
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál egész bors
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg, és vágd nagyobb darabokba. A hagymát és a fokhagymagerezdeket csak hámozd meg, de hagyd őket egyben. Szintén hagyd egyben a zellerzöldet és a petrezselymet. Tedd a megtisztított zöldségeket egy lábosba, öntsd fel őket öt liter vízzel, és forrald fel. Amint felforrt, vedd alatta a lángot takarékra, és gyöngyöztesd legalább egy órát, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ha készen van a leves, szűrd le. Amit nem használsz fel belőle azonnal, azt adagonként tedd a fagyasztóba.

Az alaplevet változatos módokon használhatod fel: egy finom őszi krémleves is jobb lesz tőle.

Ezt is szeretjük