Így készíthetsz igazán finom sült tofut: nem csak a vegánok fogják imádni
A vegánok kedvencét, a tofut egyáltalán nem nehéz elkészíteni, de néhány szabályt mindenképpen tarts észben.
A tofu a legjobb vegán húsalternatíva, mivel semleges az íze, így bátran fűszerezhető, sokféleképpen felhasználható. Szójababból készül, valójában inkább egyfajta vegán sajt. A természetes tofu egyenetlen, kicsit lyukacsos, míg a selyemtofu állaga pudingszerű, kocsonyás.
A Távol-Keleten már ősidők óta fogyasztják, leginkább rizzsel. A nyugati világban a vegán táplálkozás elterjedése hozta divatba, de akkor is érdemes néha készíteni, ha amúgy eszel húst is, csak egy kis változatosságot csempésznél a konyhádba.
Így készítheted el a legfinomabb tofut
Ha tofut vásárolsz, az első teendőd, hogy kipréseld belőle a nedvességet. Tedd egy papírtörlőre, fedd be egy másik papírral, és helyezz rá valamilyen nehezéket: egy könyvet, egy serpenyőt vagy egy nagyobb súlyt. Hagyd így legalább egy órát. A kipréselt tofu sokkal jobban beszívja majd a fűszerek ízét.
A következő lépés a pácolás. Ha füstölt változatot használsz, ezt el is hagyhatod, mivel azt már fűszeresen árulják, de natúr tofu esetén mindenképp szánj rá időt. Ne használj hozzá olajat, mivel az finom réteget képez rajta, és megakadályozza a fűszerek felszívódását. A pác alapja legyen inkább citrom vagy lime leve, esetleg fehérbor. Mivel a tofu önmagában elég semleges ízű, fűszerezd bátran: jól megy hozzá a currypor, a gyömbér, a kurkuma, a fokhagyma.
A pácolás után következik a sütés. Serpenyőben kókuszzsíron vagy szójaolajon süsd ki a kockákat. Vigyázz, hogy a hőmérséklete nagyon magas legyen, szinte sisteregjen. Használhatsz bő olajat is, ez kevésbé egészséges, viszont nagyon finom megoldás. Sütés előtt forgasd meg a tofudarabokat burgonya- vagy kukoricakeményítőben.
A tofu mint tej- és tojáspótló
A lágy selyemtofu kiválóan alkalmas krémsajt, tejszín vagy tojás pótlására. Ha krémesre kevered robotgéppel, sűríthetsz vele leveseket, főzelékeket. Ha serpenyőben felforrósítod, tojásszerűen összeáll, így hasonlítani fog a rántottához.
Fokhagymás sült tofu
Ha kedvet kaptál a tofusütéshez, ezzel az egyszerű recepttel nem fogsz mellélőni:
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg tofu
- 3 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- só
- bors
- kukoricakeményítő a forgatáshoz
- kókuszzsír a sütéshez
Elkészítése:
Préselés után a tofut kockázd fel. A citromlevet keverd el a fűszerekkel, forgasd bele a tofut, és pihentesd négy órát. A pácolási idő leteltével egy serpenyőben forrósítsd kókuszszírt. A tofukockákat forgasd meg a keményítőben, és folyamatosan kevergetve, rázogatva pirítsd meg minden oldalukat.
Tálald salátával vagy barna rizzsel.
Olvasd el, hányféleképpen helyettesítheted a húst!
A vegán táplálkozás messze nem fonnyadt salátalevelek rágcsálásáról szól. Ezekkel a növényi alapú húshelyettesítőkkel nem marad senkinek hiányérzete.
Változatosak és finomak, így sok húsevő is használja őket - Mik a növényi alapú húshelyettesítők előnyei?
A húsfogyasztás csökkentése bizonyítottan egészséges, így sok mindenevő is szívesen használja a húshelyettesítő ételeket a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- fogyókúra
- mediterrán étrend