Tejben készült fokhagymás sertéskaraj friss rozmaringgal: serpenyőben vagy sütőben is készülhet
A tejben készült karajt sütőben vagy a tűzhelyen is készítheted. Nagyon jól megy hozzá a friss, illatos rozmaring.
Tejes szószban készítve mennyei, szaftos és omlós sertéskarajt tehetsz az asztalra. A húst ne egyből a hűtőből tedd a forró olajba, hanem előtte hagyd állni szobahőmérsékleten egy órát. A sertéskarajjal általában nincs sok munka, csak arra kell időt hagyni, hogy előkészítés után omlósra puhuljon. Lehetőleg magas zsírtartalmú tejből készítsd.
Tejben készült sertéskaraj
Hozzávalók 4 személyre
- 4 szelet sertéskaraj
- 3.5 dl tej
- 2 szál rozmaring
- 2 szál kakukkfű
- 1 fej fokhagyma
- 1 teáskanál citromhéj
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés:
A karajszeleteket elkészítés előtti estén jól klopfold ki. Dörzsöld be őket sóval és borssal, és lezárt dobozban pihentesd egy éjszakát. Másnap elkészítés előtt egy órával vedd ki őket a hűtőből, hogy ne hidegen kerüljenek a serpenyőbe.
Egy serpenyőben hevíts olajat. Az egész fokhagymát hámozatlanul vágd keresztben félbe, és a vágott oldalával lefelé tedd a serpenyőbe. Pirítsd egy percig, és szedd ki egy tányérra. Ugyanabba a serpenyőbe tedd bele a hússzeleteket, és nagyobb lángon oldalanként egy-két perc alatt süss rájuk kérget. A húsokat is szedd ki, tedd félre, és tedd a visszamaradt zsiradékba a citromhéjat, valamint a friss rozmaring- és kakukkfűágakat. Egypercnyi újabb pirítás után pakold vissza a serpenyőbe a húst és a fokhagymát, és öntsd fel tejjel.
Innentől két út áll előtted. Ha a serpenyőd alkalmas rá, told lefedve 220 fokos sütőbe. Ha ezt nem tudod megtenni, hagyd a tűzhelyen, és szintén fedd le. Mindkét esetben félóránként megfordítva süsd vagy főzd puhára a húst 1,5-2 óra alatt. Közben a tej is besűrűsödik. Ha a tetején keletkező túrós réteget nem szereted, nyugodtan halászd le róla, vagy a végén pépesítheted turmixgépben.
A szaftos sertéskarajnak a gombás, tejszínes Stroganoff-mártás is igazán jól áll.
Omlós sertéskaraj Stroganoff módra: isteni mustáros szószban puhul a hús
A Stroganoff módon készült fogások izgalmasak, ízletesek. Sertéskarajból is kitűnő lesz a klasszikus étel.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció