4 kedvenc szilvás recept

A szilva kiválóan erősíti az immunrendszert, most ősszel pedig olcsón és könnyen beszerezhető, ráadásul mindig laktató ételt készíthetsz belőle.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha eddig nem kedvelted a szilvát, ezek a receptek akkor is meghozzák hozzá a kedvedet. A nehezebbtől haladva a könnyebb felé, biztos találsz olyat, amit még ma elkészítenél.

Antioxidáns gyümölcsök

Nézegess képeket!

Elolvasom

Miért is ne? A szilva jó antioxidáns, tele van vitaminokkal, védi az immunrendszeredet, olcsó és még finom is!

Hagymás-szilvás csirkecomb

Hozzávalók:

  • 45 dkg lebőrözött csirkecomb
  • 25 dkg szilvaszem
  • 20 dkg gyöngyhagyma
  • 1,5 dl tokaji bor
  • 2 szelet angolszalonna
  • 2 evőkanál szilvalekvár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 húsleveskocka
  • 2 evőkanál étkezési keményítő

A húsleveskockából főzz négy deciliternyi húslevest. A szilvaszemeket magozd ki, majd negyedeld el, a gyöngyhagymát felezd.

Az olajon a szalonnát pirítsd meg, ha kész, az olaj és a szalonnazsír keverékében süsd ki a hagymát, a húst és a fokhagymát. Ha megpirultak, tedd vissza a szalonnát, és add hozzá a szilvát. Keverd hozzá a cukrot, a tokajit, a lekvárt és végül a húslevest. Ezután 20 percig párold az egészet, majd, ha a hús és a szilva is puha, keverd bele az étkezési keményítőt. Friss, ropogós kenyérrel kínáld.

Rumos szilva

Hozzávalók:

  • 1,5 kg szilva
  • 1 kg cukor
  • 2 dl rum
  • 2 g citromsav

Egy finom sütemény-alapanyag, ami egy óra alatt elkészül, és sokáig eltartható.
Készíts elő egy kétliteres befőttesüveget a fedőjével együtt. Csak ép és nem túl érett szilvát válogass ki ehhez, és a szilvát magozd ki úgy, hogy az egyik végét levágod, és a magot óvatosan kicsúsztatod belőle. A lényeg, hogy a szilva ne essen szét a kezedben. Ezután mosd meg a szilvákat, csepegtesd le, majd rakd az üvegbe. Három deci vízben oldd fel a cukrot és a citromsavat, és állandó keverés mellett 10 percig főzd. A habot szedd le, és öntsd a szirupot a szilvára. Ha kihűlt, öntsd rá a rumot, és jól zárd le az üveget.

Rántott szilva

Hozzávalók:

  • 50 dkg szilva
  • 5 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 20 dkg kekszdara
  • 20 dkg olaj
  • 1 dl vörösbor
  • 15 dkg szilvalekvár

A szilvát az előbbi módszerrel magozd ki, forgasd először lisztbe, majd felvert tojásba, végül kekszdarába. Az olajat forrósítsd fel egy serpenyőben, és süsd ki benne a szilvákat. A vörösborból és a szilvalekvárból készíthetsz hozzá öntetet - ehhez csak keverd jól össze a két hozzávalót, és melegítsd át egy kicsit.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szilvás lepény

Hozzávalók:

  • 2 bögre liszt
  • 2 bögre tej
  • 5 dkg vaj
  • negyed bögre olaj
  • negyed bögre barnacukor
  • 2 tojás
  • 15 g élesztő
  • fél kg szilva

Futtasd fel az élesztőt a cukros tejben. A lisztet, a tojások sárgáját, a lágy vajat, az olajat, a cukrot keverd el a tejjel. Öntsd hozzá az élesztőt, és keverd el jól. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, és óvatosan forgasd össze a tésztával. A tésztát hagyd kelni, majd öntsd kiolajozott tepsibe. A félbevágott, kimagozott szilvákat egy rétegben tedd a tetejére, és tűpróbáig süsd.

Ezt is szeretjük