Szilvás gombóc

Klasszikus édesség a hétvégére

Gombócból sosem elég, ezt tudjuk már rég, és mivel sosem elég, nem árt tudnod, hogyan készítsd.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy tartalmasabb leves után nem is kell főétel, ez a desszert tökéletesen elegendő lesz "másodiknak", és senki sem fog panaszkodni miatta.

Pár csepp pálinkával megbolondított szilvabefőtt levével tálalva kicsit pikáns, de még nagyszerűbb lesz!

Szilvás gombóc

Hozzávalók:

  • 70 dkg krumpli
  • 25 dkg rétesliszt
  • 3 dkg margarin
  • 0,5 kg magozott szilva
  • zsemlemorzsa
  • 15 dkg porcukor
  • fahéj

Elkészítés ideje:

50 perc.

Elkészítés menete:

Szilvás gombócot nem is olyan bonyolult készíteni, nekifogsz, és egy óra múlva már vidáman majszolhatod. Az első és legnehezebb munka a krumplipucolás lesz, végy egy nagy levegőt, és fogj neki! Ha megpucoltad a krumplikat, akkor karikázd egy lábas forró vízbe, majd egy csipet só társaságában főzd őket puhára. Olyan puhára kell főznöd, mintha krumplipüréhez kellenének, és ugyanúgy össze is kell törnöd őket, ha már megfőttek.

Ha mindezen túl vagy, adagolj hozzá annyi lisztet, hogy egy nyújtható, formálható, de nem széteső masszát kapj. Ha ezzel megvagy, a tésztát nyújtsd ki, a szilvákat vágd félbe, a tésztából pedig vágj egyforma méretű négyzeteket, mindegyikbe helyezz fél-fél gyümölcsöt, szórd meg fahéj és porcukor keverékével, aztán gyúrd gombóccá. Nézd át alaposan az összes gombócot, hogy nincs-e rajta szakadás, és ha ezen a teszten átmennek, akkor forró vízbe dobd be őket, majd ha készre főttek, pirított zsemlemorzsában forgasd meg, és már fogyaszthatod is.

Készítsd el otthon!

Lustaságból hajlamos vagy a boltban megvenni azt, amit otthon is könnyedén elkészíthetnél? Nézd át cikkünket, és készítsd el otthon kedvenceidet!

Ne vedd meg a boltit!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük