Omlós és finom fánk sütőben sütve
Kerüld el az olajszagot
Közeleg a farsang, és a jelmezed már megvan, csak az olajszagtól rettegsz? Itt a megoldás!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb olyan fogást, amit hagyományosan bő olajban szokás sütni, a sütőben is elkészítheted, jóval kevesebb olajjal és sokkal-sokkal kevesebb kellemetlen szaggal.

Amikor a tepsire rakod a nyers fánkokat, hagyj köztük helyet, mert még sülés közben is kelni fognak!

Sütőben sült fánk

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl langyos tej
  • fél csomag friss élesztő
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

Elkészítés ideje:

Két óra.

Elkészítés menete:

Az élesztőt fel kell futtatni, nincs mese. Ha még sohasem csináltál ilyet, akkor se ijedj meg, a következőképpen biztosan sikerülni fog: a tejet melegítsd langyosra egy bögrében, keverd el benne a cukrot és morzsold bele az élesztőt. Ezután a sütőt kapcsold 50 fokra, majd tedd be a bögrét, és várj 10-15 percet, ennyi idő alatt fel fog futni az élesztő minden gond nélkül.

Amíg pedig ez megtörténik, a lisztet mérd ki egy tálba, add hozzá a sót, és a közepére vájj egy kis mélyedést. Ebbe a lyukba öntsd a felfutott élesztőt, majd üsd rá a tojást és öntsd rá olvasztva a vajat.

Ezután dolgozd össze az egészet, majd laza szövetű konyharuhával fedd le, és tedd meleg helyre kelni, ez lehet akár a már kikapcsolt, de még meleg sütő is. Most van nagyjából egyórányi pihenőd.

Amikor ez letelt, és a tészta megkelt, nyújtsd ki jó ujjnyi vastagra, majd egy lisztbe mártott pohárral szaggass belőle nyers fánkokat. A sütőt melegítsd elő 170 fokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és erre helyezd a már kiszaggatott darabokat. Amikor feldolgoztad az összes tésztát, és a sütő is elég meleg, told be a tepsit, és 20-25 perc alatt süsd készre a fánkokat. 

Tudtad, hogy fánkot bögrés módszerrel is készíthetsz?

Erre és még sok más édes titokra is fény derül a következő cikkben.

Ezt is szeretjük