5 dolog, amit a vörös húsokról tudnod kell
Így lehet az egészséges étkezés része
Ne iktasd ki étrendedből a vörös húsokat!

A vörös húsokat az elmúlt két évtizedben sokan tiltólistára tették, mondván, hogy egészségtelen húsfajták. Holott ezekért nem is lehet egyetlen dolog a felelős, ugyanis a nyugati világ egészségügyi problémái mögött sokkal komplexebb okok állnak, melyeket egyelőre nem sikerült maradéktalanul kideríteni.

A sokáig kárhoztatott koleszterin is kezd újra pozitívabb színben feltűnni, ahogy a vörös hús is az alábbi okok miatt.

B-vitamin-forrás

A vörös húsok kiváló B12-vitamin-források, amely vitamin gyakorlatilag a testi működés minden mozzanatához szükséges. Hiányában gyorsabban indul meg az öregedés, neurológiai problémák jelentkezhetnek, nagyobb a kockázata a rák és a meddőség kialakulásának.

D-vitamin-forrás

Azoknak, akik nem esznek megfelelő mennyiségű olajos halat, vagy nincs lehetőségük napi szinten közvetlen napsütésben tartózkodni legalább fél órát, a vörös húsok jelentik a legmegbízhatóbb D-vitamin-forrást. Ráadásul a hússal a szervezetbe vitt D-vitamin nagymértékben fel tud szívódni és hasznosulni.

Vasforrás

Az állati húsokban található vas sokkal könnyebben szívódik fel a szervezetedben, mint a növényi forrásokból származók. Sőt, a kis mennyiségben fogyasztott vörös húsok arra is képesek, hogy segítsék a növényi eredetű vas felszívódását. Így különösen azoknak ajánlott a rendszeres vöröshús-fogyasztás, akik vashiánnyal küzdenek.

További ásványi anyagok forrása

A vörös hús nemcsak vasban, hanem cinkben is gazdag, amely elem nélkülözhetetlen egyes enzimek és proteinek szerkezetének felépítésében. A cink mellett további ásványi anyagok is megtalálhatóak a vörös húsban, melyek miatt érdemes azt az étrend részévé tenni, úgymint magnézium, szelén, foszfor, króm és nikkel.

Jó zsír, de kis mennyiségben fogyasztva

Zsírtartalma pedig megegyezik az olívaolajban található jótékony hatású zsírral. Azonban ahogy az olívaolajból sem ajánlott napi egy-két kanálnál többet fogyasztani - sütéshez, öntetek készítéséhez -, úgy a húsmennyiségre is oda kell figyelni, hogy valóban egészséges étrend része legyen. Itt is igaz az aranyszabály, hogy mindent lehet, csak mértékkel.

Kevés vörös húst eszel? Ne marháskodj! A változatos étrend és az egészséged könyörög a finom marhahúsért. Érdemes olykor felszarvazni a csirkét és a sertést, és főzni egy jó gulyást, egy finom hambit vagy egy isteni steaket. Az ízletes vasforrásról Vas Zsolt frissőrünktől tudhatsz meg mindent, amit érdemes – egyperces videókban.
Ezt is szeretjük