Mennyi húst szabad enni napi és heti szinten? Utánajártunk
Te megeszed ezt a mennyiséget? Ha nem, akkor sok egészségügyi problémád is lehet.
A hús alapvető eleme a teljes értékű táplálkozásnak, mivel amellett, hogy kiváló fehérjeforrás, rengeteg aminosavat, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Természetesen a jó minőségű húsokra vonatkozik mindez, hiszen egy alultáplált vagy túlhizlalt állat húsa nem lesz megfelelő minőségű, így javasoljuk, mindig körültekintően válaszd meg a helyet, ahol húst vásárolsz.
De hogy mennyi húst ajánlott fogyasztani egy nap? Ennek néztünk utána, hogy a ma annyira divatos paleo diéta étrendjéhez is megfelelő adataink legyenek, és hogy te is tudd, mennyi az éppen elég, mennyi, ami már sok.
A hús emiatt nélkülözhetetlen
A húsfogyasztás nemcsak azért jó hatású, mert a szénhidrátokkal ellentétben nem raktározódik el zavaró túlsúly formájában, hanem azért is, mert tartalmazza azokat a fehérjéket, amelyek az emberi szervezet vázizomzatának, a szív és a többi belső szerv felépítéséhez és kondíciójának megtartásához szükséges.
Ahogy a csontok felépítéséhez, kifejlődéséhez elengedhetetlen, az immunrendszer megfelelő működéséhez és a sebgyógyuláshoz is szükséges a fehérjék folytonos jelenléte és utánpótlása.
Az aminosavakból felépülő állati fehérjéből napi szinten 50-60 gramm hús az a mennyiség, amit a dietetikusok javasolnak ahhoz, hogy a szervezet esszenciálisaminosav-szükséglete biztosítva legyen. Ha azonban a napi fehérjeigényt teljes mértékben állati húsokból szeretné valaki fedezni, akkor ahhoz 200-240 gramm hús elfogyasztása szükséges.
Ez heti szinten másfél-két kiló húst jelent egy felnőtt ember igényeire bontva. Ennél több húst abban az esetben indokolt fogyasztani, ha valaki nagy fizikai igénybevételnek van kitéve, aktívan sportol, különösképpen, ha versenyszerűen sportol. Valamint a kismamák megemelkedett fehérjeigényének fedezéséhez szükséges egyharmad arányban megnövelni az állati fehérje mennyiségét a napi és heti étrendben.
A húsban található vitaminok
Az állati fehérje nagy mennyiségben tartalmaz B-vitamin-komplexet, A-, D-vitamint és vasat - ráadásul az állati eredetű tápanyagokból a vas sokkal nagyobb arányban felszívódik a szervezetedben, mint a növényi vasforrásokból. Sőt, a növényi forrásból bevitt vas is jobban fel tud szívódni, ha egy kevés húst is fogyasztasz.
A húsban található vitaminok ahhoz is kellenek, hogy a vérellátásod rendben legyen, ne lépjen fel állandó fejfájás, fáradékonyság. De ahhoz is szükségesek, hogy a hormonháztartásod is egyensúlyban lehet, ennek megborulása ugyanis depresszióhoz vezethet.
Akinek ezt bizonyítani is szükséges, azt remélem, meggyőzte a fenti írás. Mi pedig változatlanul kiszolgáljuk vásárlóink szükségleteit a SPAR pultjaiban. Azt gondolom, hogy a változatos fűszerezéssel az igazi! Több mint 30 féle grillhúsunk nem hagy kétségeket.
OLVASD EL EZT IS!
- hús
- sertéshús
Erre a polcra kell tenni a hűtőben a húst
- ragu
- vörös hús