Sűrű házi babgulyás, amiben megáll a kanál: már egy tányértól jóllaksz
A sűrű babgulyás nem tartozik a gyorsan összedobható fogások közé, de mindenki megnyalja utána mind a tíz ujját.

babgulyas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt mondják, a babgulyás akkor az igazi, ha olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál. Ez már nem is leves, inkább laktató egytálétel. A marhahúsnak akár három órára is szüksége lehet ahhoz, hogy megpuhuljon, és a többi íz is akkor érik össze igazán, ha lassú tűzön, hosszú ideig főzöd. Ha szárazbabot használsz, főzés előtti este áztasd be. Ha még sűrűbben szereted, készíts hozzá házi csipetkét.

Sűrű babgulyás

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhanyak vagy marhacomb
  • 60 dkg krumpli
  • 30 dkg bab
  • 2 szál zellerzöld
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db babérlevél
  • 2 teáskanál kakukkfű
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 db fehérrépa
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 db paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 0.5 db zeller
  • 2 db babérlevél
  • bors
  • petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A marhahúst, a paprikát és a paradicsomot kockázd fel. A hagymát vágd apróra, és a sertészsíron párold üvegesre. Add hozzá a húst, sózd, borsozd, és pirítsd néhány percig, majd amikor kifehéredik, keverd bele a fűszerpaprikát. Öntsd fel annyi vízzel, hogy mindent jól ellepjen, és kis lángon főzd.
 

Egy óra múlva add hozzá a babot, a paradicsomot, a paprikát, a kakukkfüvet, a babérleveleket és az egészben hagyott, leveles zellerszárat, illetve fokhagymagerezdet. Újabb egy óra múlva mehet hozzá a karikákra vágott sárgarépa, a fehérrépa és a zeller. A krumplit hámozd meg és kockázd fel, és add a leveshez. Főzd tovább addig, amíg a hús és a zöldségek is megpuhulnak. A végén szórd meg petrezselyemmel. Forrón, tejföllel tálald, ha szereted, csípőset is tehetsz hozzá.
A chilis bab is laktató és finom fogás, ami telis-tele van mindenféle finomsággal. 

Ezt is szeretjük