Fantasztikus spenótos, fetás pite - Másnap is ugyanolyan finom
Az édes változatok után ideje kipróbálnod a spenótos, fetás pitét!
A spenót és a feta együtt fantasztikus! Erre ez a pite is remek bizonyíték. A görögök egyenesen megőrülnek érte.
Hús nélkül is laktató, és még a zöldségellenes gyerkőcök is lelkesen eltüntetik a tányérról. A spenótos-fetás pitét elkészítheted kisebb adagokban, mini formákban is.
Spenótos-fetás pite
Hozzávalók:
Tésztához
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 evőkanál víz
- csipet só
Töltelékhez
- 40 dkg spenót
- 20 dkg feta sajt
- 5 dkg vaj
- 4 közepes újhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 1 tojás
- só
- őrölt bors
Elkészítés ideje: 1 óra 15 perc, pihentetés: 30 perc
Szitáld a lisztet egy tálba, és dobd hozzá a sót. A kisebb darabokra vágott, hideg vajat morzsold el a liszttel. Keverd hozzá a felvert tojást, és öntsd hozzá a vizet. Jól dolgozd össze a tésztát, hogy szép sima legyen. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.
Pihentetést követően a tésztát lisztezett felületen nyújtsd akkorára, mint a piteformád, majd igazgasd bele. Előtte feltétlenül kend ki vajjal. Szurkáld meg több helyen villával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon süsd elő 20 perc alatt.
Egy serpenyőben hevíts vajat, majd pirítsd meg benne az apróra vágott hagymát. Add hozzá a megmosott, jól lecsepegtetett spenótot, és ízlés szerint sózd, borsozd. Kis lángon párold öt percig.
A tejszínt keverd össze a tojással, a sóval és a borssal, majd kend az elősütött pitére. Rakd rá a spenótot és a kis darabokra vágott feta sajtot. Tedd vissza a sütőbe, és süsd még 25 percig.