Házi sós perec egyszerű gyúrt tésztából: ezt még keleszteni sem kell
Egyszerű gyúrt tésztából, kelesztés nélkül is omlós sós perecet készíthetsz.
Fantasztikus lesz a sós perec akkor is, ha élesztő helyett vajas gyúrt tésztából készíted. Formázhatod a darabokat kisebbre vagy nagyobbra, ahogy épp kedved tartja. A tetejét szórd meg nagyszemű sóval, ami ellenállhatatlanul roppan majd a fogaid alatt.
Sós perec kelesztés nélkül
Hozzávalók 4 személyre
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 kis doboz tejföl
- 1 csapott evőkanál só
- 1 csomag sütőpor
A tetejére:
- 1 evőkanál nagyszemű só
- 1 tojássárgája
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, keverd el a sütőporral és a sóval. Morzsold össze a felkockázott vajjal, majd add hozzá a reszelt sajtot és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható, ruganyos, ne túl lágy tésztát kapj. Csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben nagyjából fél órát.
A pihentetési idő leteltével lisztezett deszkán nyújtsd ki nagyjából fél centi vastagra. Ha van perecszaggatód, azzal szaggasd ki, ha nincs, vágd csíkokra, és így hajtsd össze őket. Helyezd el a pereceket egymás mellett egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Egymástól távolabb tedd őket, mert még nőni fognak. A tetejüket kend meg felvert tojássárgával, szórd meg nagyszemű sóval, és told 180 fokos sütőbe nagyjából 15 percre, amíg aranyszínűre sülnek.
A pogácsa is abbahagyhatatlan ropogtatnivaló: gouda sajttal gazdagítva isteni.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept