Kívül ropogós, belül foszlós sörkifli: jól csúszik baráti beszélgetések mellé

A sörkifli tésztája kívül puha, belül pedig nagyon finom, foszlós.

Sörkifli
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A puha kelt tésztából összeállított foszlós sörkifli különlegességét többek között az adja, hogy a belevaló élesztőt tej és tejföl keverékében kell felfuttatni. A ropogós héját érdemes szezámmaggal megszórni. Ha nem vagy biztos a kelt tészta készítésének módjában, előbb tanulmányozd az alapreceptet.

Sörkifli

Hozzávalók 32 darabhoz

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 teáskanál
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl olaj
  • 5 dkg vaj a kenéshez

A tetejére

  • 1 tojás
  • szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

A tejet keverd össze a tejföllel, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet szitáld át. A közepébe vájj az ujjaiddal mélyedést, üsd bele a tojást, sózd meg, öntsd bele az olajat és az élesztős tejet, és gyúrj belőle sima, rugalmas tésztát. Takard le konyharuhával, és meleg helyen keleszd egy óra alatt a duplájára.

 

A pihentetési idő leteltével gyúrd át a tésztát, és oszd négy cipóra. Az első adagot lisztezett deszkán nyújtsd ki fél centi vastag kör alakúra, és vágd nyolc egyforma cikkre. A darabokat kend meg olvasztott vajjal, a hosszabbik felüktől fogva tekerd fel őket, és helyezd el egymás mellett egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Ezt ismételd meg a másik három cipóval is. A kiflik tetejét kend meg tojással, szórd meg szezámmaggal, és újra letakarva keleszd őket további fél órát. Ezután told őket 200 fokos sütőbe, és nagyjából húsz perc alatt süsd a kifliket aranyszínűre.

Zsemlét is süthetsz házilag, aminek a bolti változat a nyomába sem fog érni.

A tökéletes házi zsemle egyszerre ropogós és foszlós: sokkal jobb, mint a boltban kapható

A házi készítésű pékáru tésztájába gyors kovász kerül, ettől a belső szerkezete puha, a héja ropogós lesz.

Elolvasom

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük