Könnyű, mégis laktató sopszka saláta, ahogy Bulgáriában készítik: sült húsok mellé nincs finomabb
Ha Bulgáriában nyaralsz, az egyik legkedveltebb specialitást, a sopszka salátát feltétlenül kóstold meg!

A sopszkát nyáron muszáj elkészíteni, a friss zöldségek ilyenkor a legzamatosabbak. A salátában a juhsajt, a paprika és a paradicsom dominál, ez az összeállítás nem véletlen, hisz a bolgár zászló színére utal. Leggyakrabban a görög salátához hasonlítják, bár az íze egészen más. Önmagában frissítő, könnyed fogás, és sült, rántott húsok mellé köretként is kínálhatod.
Sopszka saláta receptje
Hozzávalók
A salátához
- 15 dkg juhsajt
- 1 db kígyóuborka
- 2 db paradicsom
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 1 db vöröshagyma
Az öntethez
- 2 evőkanál olívaolaj
- 0.5 db lime
- só
- bors
Elkészítés:
A zöldségeket alaposan mosd meg, és itasd le róluk a nedvességet. Vágd fel ízlés szerint a paradicsomot, a kicsumázott paprikát, az uborkát és a hagymát, majd tedd egy tálba.
Az öntethez az olívaolajat keverd össze a lime levével, és ízlés szerinti sóval, borssal. Locsold meg a zöldségeket az öntettel, és óvatosan forgasd össze. Tedd a hűtőbe egy-két órára, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt szórd meg a reszelt sajttal. Olívabogyóval vagy aprított petrezselyemmel is díszítheted.
Legközelebb próbáld ki a megunhatatlan görög salátát is!