A nagymamáink így készítették a savanyú káposztát: a káposzta is roppanós marad
A savanyú káposzta nyersen az egyik legjobb téli vitaminforrás, de főzheted, és sós sütikbe is felhasználhatod.
![Savanyú káposzta házilag](https://kep.index.hu/1/0/3629/36293/362930/36293017_4b43adf5e9b2df86967336920554868b_wm.jpg)
Káposztát akár télen is savanyíthatsz. Nyersen tele van vitaminnal, és jót tesz a bélflórának. Tökéletes alapja a töltött káposztának és sok más finomságnak. Nagyon fontos, hogy tiszta eszközökkel dolgozz, a hordót is alaposan mosd el, különben a káposzta hamar megromlik. Érdemes a hordóba pakolást és a döngölést gumikesztyűben végezni. Régen egyébként a döngölés a gyerekek feladata volt, gumicsizmában taposták a káposztát. Ha belenyúlsz a hordóba, azt is műanyag csipesszel tedd.
Savanyú káposzta házilag
Hozzávalók
- 15 kg fejes káposzta
- 60 dkg só
- 15 db borókabogyó
- 8 db babérlevél
- 5 evőkanál feketebors
- 5 evőkanál egész kömény
- 2 db paprika
Elkészítés:
A káposzták külső leveleit távolítsd el, a torzsát vágd ki, és alaposan mosd meg. A káposztát szeld fel, vagy káposztagyalun reszeld le. A hordó alját béleld ki nagyobb káposztalevelekkel, majd szórj rá sót, tegyél rá néhány babérlevelet, borókabogyót és borsot, majd pakold rá a káposztát. Fűszerezd, majd újabb adag káposzta következik, és tedd hozzá a paprikát is. Addig rétegezd, amíg meg nem telik a hordó.
Minden réteget alaposan döngöld, azaz nyomkodd le az öklöddel vagy fával. Erre azért van szükség, hogy levet eresszen. Helyezz rá nehezéket, majd a hordót zárd le a fedelével. Fontos, hogy a káposztát mindig ellepje a saját leve! A hordót állítsd 20-25 fokos helyre, hogy meginduljon az erjedés. Amikor már forr, teheted hűvösebb helyre is. Az erjedés két-három héttől akár öt hétig is tarthat. Közben kétnaponta forgasd át a káposztát. Ha az erjedés megszűnik, a hab elkezd letisztulni a tetejéről, tedd át hűvös, száraz helyre.
Készíts töltött káposztát a házi savanyú káposztából! Füstölt hússal lesz igazi.
Még több recept