A nagymamáink így készítették a savanyú káposztát: a káposzta is roppanós marad

A savanyú káposzta nyersen az egyik legjobb téli vitaminforrás, de főzheted, és sós sütikbe is felhasználhatod.

savanyu-kaposzta-hazilag

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Káposztát akár télen is savanyíthatsz. Nyersen tele van vitaminnal, és jót tesz a bélflórának. Tökéletes alapja a töltött káposztának és sok más finomságnak. Nagyon fontos, hogy tiszta eszközökkel dolgozz, a hordót is alaposan mosd el, különben a káposzta hamar megromlik. Érdemes a hordóba pakolást és a döngölést gumikesztyűben végezni. Régen egyébként a döngölés a gyerekek feladata volt, gumicsizmában taposták a káposztát. Ha belenyúlsz a hordóba, azt is műanyag csipesszel tedd. 

Savanyú káposzta házilag

Hozzávalók

  • 15 kg fejes káposzta
  • 60 dkg
  • 15 db borókabogyó
  • 8 db babérlevél
  • 5 evőkanál feketebors
  • 5 evőkanál egész kömény
  • 2 db paprika
Recept idők

Elkészítés:

A káposzták külső leveleit távolítsd el, a torzsát vágd ki, és alaposan mosd meg. A káposztát szeld fel, vagy káposztagyalun reszeld le. A hordó alját béleld ki nagyobb káposztalevelekkel, majd szórj rá sót, tegyél rá néhány babérlevelet, borókabogyót és borsot, majd pakold rá a káposztát. Fűszerezd, majd újabb adag káposzta következik, és tedd hozzá a paprikát is. Addig rétegezd, amíg meg nem telik a hordó.
 

Minden réteget alaposan döngöld, azaz nyomkodd le az öklöddel vagy fával. Erre azért van szükség, hogy levet eresszen. Helyezz rá nehezéket, majd a hordót zárd le a fedelével. Fontos, hogy a káposztát mindig ellepje a saját leve! A hordót állítsd 20-25 fokos helyre, hogy meginduljon az erjedés. Amikor már forr, teheted hűvösebb helyre is. Az erjedés két-három héttől akár öt hétig is tarthat. Közben kétnaponta forgasd át a káposztát. Ha az erjedés megszűnik, a hab elkezd letisztulni a tetejéről, tedd át hűvös, száraz helyre.
Készíts töltött káposztát a házi savanyú káposztából! Füstölt hússal lesz igazi. 

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük