Sajtos, fűszeres pljeskavica: így még finomabb a balkáni, ízes hamburgerpogácsa

A pljeskavica akkor a legjobb, ha grillen sütöd meg. Sajttal pedig még tovább turbózhatod.

Sajtos pljeskavica
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pljeskavica ízletes és népszerű húsétel, amely, akárcsak a csevap, eredetileg a Balkánról származik. Egyszerű és otthon is könnyen kivitelezhető, nyáron kerti partik kedvence lehet. Legtöbbször grillen sütik, de akár serpenyőben is elkészítheted. Eredetileg bárányhúst is tesznek a masszába, de kétféle húsból is isteni végeredményt kapsz. Könnyedén variálhatod a receptet, sajttal még finomabb. 

Sajtos pljeskavica

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 30 dkg darált marhahús
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 30 dkg bárányhús
  • 10 dkg sajt
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • bors
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze a háromféle húst, a finomra aprított vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és a zsemlemorzsát. Add hozzá a pirospaprikát, a köményt, a szódabikarbónát, valamint ízlés szerinti sót és borsot. Alaposan keverd össze, majd tedd a hűtőbe legalább egy éjszakára. Sütés előtt formázz nagyobb gombócokat a húskeverékből, és lapítsd ki őket, hogy kerek formájúak legyenek. 
 

Egy serpenyőben hevíts olajat, majd amikor felmelegszik, tedd a pljeskavicákat a serpenyőbe. Süsd mindkét oldalukat négy-öt percig. A vége felé rakd rá a tetejére a sajtot. Amikor a hús szép piros, a sajt elolvadt, vedd ki az olajból, és törölgesd le róla a zsiradékot. A hús grillen is hasonló idő alatt sül meg.

A pljeskavica mellékínálhatsz házi készítésű ajvárt, vagyis padlizsános paprikakrémet is.

Így készül az isteni házi ajvár: füstös, grillezett paprikából a legfinomabb

A padlizsánból és paprikából készült krém akkor a legfinomabb, ha a zöldségek héja egészen feketére sül, a húsa pedig puha és picit füstös.

Elolvasom

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük