Hétfő estére tökéletes egy gyorsan elkészíthető rakottas. Könnyen összeállíthatod, laktató, és még köret sem kell hozzá.
Ha pedig finom, rostdús zöldségekből készíted, akkor az egészségedért is tettél valamit.
Rakott karfiol kiskukta módra
Hozzávalók:
- 70 dkg karfiol
- 20 dkg sonka
- 10 dkg rizs
- 2 tojás
- egy pohár tejföl
- petrezselyemzöld
- vaj
- só
- bors
Szedd rózsáira a karfiolt, és főzd meg sós vízben. Eközben a megfőzött rizst keverd össze a felcsíkozott sonkával és egy tojással. Ízlés szerint adagolj hozzá sót, borsot és petrezselymet. Vajazz ki egy hőálló tálat, és tedd bele a karfiol egyik felét, majd a rizses sonkát és végül a maradék karfiolt. Süsd húsz percig, vedd ki, tedd a tetejére az összekevert tejfölt és tojást, majd pirítsd aranybarnára a tetejét.
Rakott krumpli másképp
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 20 dkg virsli
- egy pohár tejföl
- 3 tojás
- étolaj
- só
Héjastól főzd meg a krumplit, utána pucold meg, vágd karikára, és sózd meg. A szintén megfőzött virslit és tojást is karikázd fel. A kivajazott hőálló tepsibe rakd be a krumpli felét, a virsliket és a tojást. Borítsd be őket a maradék burgonyával. Öntsd nyakon tejföllel, és süsd pirosra. Megéri a fáradságot!
Rakott zöldbab
Hozzávalók:
- 80 dkg zöldbab
- 10 dkg füstölt kolbász
- egy pohár tej
- 15 dkg sajt
- egy evőkanál liszt
- egy tojás
- só
- bors
A megtisztított zöldbabot sós vízben főzd meg, majd rakd a tepsibe. Egy kis olajon pirítsd meg a kolbászt, tedd bele a lisztet, és habzásig pirítsd. Önts hozzá tejet és egy decit a zöldbab főzőlevéből. Szórd bele a reszelt sajtot, a sót és borsot, majd a felvert tojást. Az így készült mártást tedd rá a babra, és szórd meg petrezselyemmel. Előmelegített sütőben pirítsd meg.
Rakott kel kicsit másképp
Hozzávalók:
- 1 nagy fej kelkáposzta
- 35 dkg darált hús
- 1 hagyma
- 20 dkg gomba
- egy csomag konyhakész rizs
- egy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg zöldborsó
- 4 dl tejföl
- só
- bors
- majoránna
A hagymát aprítsd fel, párold meg kevés olajon, majd tedd hozzá a darált húst, és pirítsd fehéredésig. Tedd bele majoránnát, fokhagymázd, sózd és borsozd. Párold meg a gombát a zöldborsóval együtt. Miután kifőzted a rizst is, keverd össze őket. A káposztalevelekkel rétegezve helyezd be a tálba rizses keveréket. A tejfölt öntsd a tetejére, és told előmelegített sütőbe. Süsd pirosra, majd kockázva tálald.