Piperade, vagyis lecsó nagyon paprikásan, tojással: majdnem olyan, mint a miénk
Ha szereted a lecsót, és szívesen kísérletezel, próbáld ki a baszk változatot! Néhány fűszertől lesz igazán izgalmas.

A francia-spanyol határon nagy kedvenc a piperade, vagyis a baszk lecsó. Az alapját, akárcsak nálunk, a paprika, a paradicsom, a hagyma hármasa adja, és többnyire tojás is kerül bele. A fűszerezés eltér a miénktől. Stílusosan kínáld bagettel, de sok helyen sonkát is szolgálnak fel hozzá.
Piperade recept
Hozzávalók 4 személyre
- 6 db paprika közepes
- 2 db paradicsom
- 2 db tojás
- 1 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 dkg sűrített paradicsom
- 0.5 csokor petrezselyem
- 3 ág kakukkfű
- 2 db babérlevél
- 1 teáskanál csípős paprika
- bors
- só
- olívaolaj
- majoranna
Elkészítés:
A zöldségeket mosd meg, és csepegtesd le. A vöröshagymát pucold meg, és vágd vékony karikákra. A paprikát csumázd ki, és a paradicsommal együtt szeld fel ízlés szerint. Egy serpenyőben vagy lábosban hevíts olajat, és dinszteld meg benne a hagymát. Add hozzá a paprikát és a paradicsomot, majd rakd hozzá a zúzott fokhagymát. Ízesítsd még kakukkfűvel, babérlevéllel, majoránnával, sóval és borssal.
Főzd közepes lángon körülbelül fél órán át, majd tedd hozzá a csípős paprikát. Végül üsd rá a tojásokat, amikor azok megsülnek, a petrezselyemmel megszórva kínáld.
Ha szeretnéd, hogy a lecsó igazán szaftos legyen, ezeket a praktikákat ismerned kell.