Szabolcsi töltött káposzta: sűrű, paradicsomos szószban készül

A tartalmas szabolcsi töltött káposzta sűrített paradicsommal, édes káposztából készül, a szalonna pedig még ízletesebbé teszi.

Szabolcsi töltött káposzta receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A különböző káposztás ételek az őszi-téli időszak nagy kedvencei. Készülhet belőle leves, egytálétel, és tésztára is kerülhet. A töltött káposzta talán a magyar konyha egyik legjellegzetesebb étele, amit többféle módon elkészíthetünk. Füstölt hússal, savanyú káposztával, kolbásszal - vagy édes káposztából, paradicsommal. A kiadós fogás akár az ünnepi asztalra is kerülhet, és jól jön akkor is, ha sok vendéget kínálsz ebéddel. 

Szabolcsi töltött káposzta

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kis fej káposzta
  • 80 dkg darált sertéshús
  • 20 dkg sűrített paradicsom
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • bors
  • tejföl a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb lábosban tegyél fel vizet főni, és dobj hozzá kevés sót. A káposztatorzsát jó mélyen vágd ki, a külső leveleket távolítsd el, és a káposztát egyben tedd bele a vízbe. Ha már kezd forrni, óvatosan villával szedegesd szét a leveleire. Egy részét szeleteld fel, és tedd félre egy kicsit.

 

A vöröshagymát vágd apróra, és az olajon dinszteld meg. Rakd egy nagy tálba a darált húst, add hozzá a megdinsztelt hagymát, a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és a pirospaprikát, a rizst, és ismét jól dolgozd össze. Töltsd meg a káposztaleveleket a húsos-rizses keverékkel, majd hajtsd be a végeket, és tekerd fel. Ha marad hús, formázz belőle gombócokat. 

 

A felvágott káposztalevelekkel bélelj ki egy nagy lábost, és tedd rá a megtöltött káposztákat, majd a szeletekre vágott szalonnát. Öntsd fel annyi vízzel, hogy mindent éppen ellepjen, majd főzd 30 percig. Ezt követően öntsd hozzá a sűrített paradicsomot, és főzd addig, amíg minden megpuhul. Ez körülbelül még egy óra. Tálaláskor kínálj hozzá tejfölt.

A paradicsomos káposzta régi menzai fogás, amit otthon még finomabban elkészíthetsz. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük