Füstölt húsos töltött káposzta jó szaftosan: a hosszú főzési idő a titka

A töltött káposzta füstölt hússal együtt főzve, sokáig a tűzön rotyogtatva az igazi.

fustolt husos toltott kaposzta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok családban nincs karácsony vagy újév füstölt húsos töltött káposzta nélkül. Hamisítatlan téli fogás, hiszen tele van C-vitaminnal, ha pedig elég hideg van, az erkélyen is jól érzi magát néhány napig, sőt ettől csak jobb lesz.

Töltött káposzta füstölt hússal

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 kg darált sertéscomb
  • 30 dkg füstölt tarja
  • 25 dkg rizs
  • 20 dkg savanyú káposztalevél
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 5 babérlevél
  • 2 hagyma
  • 2 tojás
  • 1.5 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 teáskanál köménymag
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A rizst nagyjából negyedóra alatt főzd félpuhára. 

A szalonnát kockázd fel, és olvaszd ki a zsírját. Amikor már megsült, a pörcöket szedd ki, a visszamaradt zsiradékon pedig párold üvegesre az apróra vágott hagymát. 

A töltelékhez a darált húst óvatosan sózd meg, add hozzá a kisült szalonnapörcöket, a puhára párolt hagyma felét, ízesítsd borssal, pirospaprikával, majoránnával, köménymaggal és három gerezd zúzott fokhagymával. Add hozzá a rizst, üsd bele a tojásokat, és gyúrd össze.

A káposztát csepegtesd le, ha túl savanyúnak találod, mosd át. A levelek vastag ereit vágd ki. Minden levél közepébe tegyél egy adag darált húsos masszát, tekerd fel, a végeit pedig hajtsd be, hogy főzés közben ne nyíljanak ki. Ha a töltés után még maradt hús, formálj belőlük gombócokat. 

A fazékban maradt hagymát keverd el egy kevés pirospaprikával és a visszamaradt három gerezd fokhagymával. Tegyél rá egy réteg felszeletelt füstölt tarját és egy-két babérlevelet, azt fedd be káposztával, és jöhet egy réteg hús akár a káposztalevelekbe töltve, akár önmagában. Így folytasd a rétegzést, amíg minden el nem fogy. Öntsd fel vízzel, tedd fel a tűzre, és kis lángon rotyogtasd két és fél-három órát. Amikor kész, lisztből és tejfölből készíts habarást, adj hozzá néhány evőkanállal a főzőléből is, és ezzel sűrítsd be a töltött káposztát.

A karácsony mézeskalács nélkül is elképzelhetetlen: így lesz tökéletes a máz rajta.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük