Rakott padlizsán görög módra

Így készíts muszakát!

Illatos, fűszeres, laktató, és nem lehet neki ellenállni, ezek a muszaka fő jellemzői.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak Görögországban, hanem gyakorlatilag az egész balkáni régióban kedvelt fogás a muszaka, kisebb eltérésekkel mindenhol készítik és szeretik.

A fahéjat elhagyhatod, ha nagyon nem szimpatikus, de érdemes legalább egyszer megpróbálni, hiszen ettől lesz különleges ez a fogás.

Muszaka

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 kg padlizsán - vagy fele-fele arányban cukkini és padlizsán
  • 75 dkg darált sertéshús
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom
  • 1 tojás
  • 2 kávéskanálnyi fahéj
  • olaj
  • só, frissen őrölt bors

A besamelhez:

  • 6 dkg vaj
  • 5 púpos evőkanál liszt
  • 6 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanálnyi őrölt szerecsendió

Elkészítés ideje:

125 perc.

Elkészítés menete:

Kezdd a zöldségekkel! A padlizsánokat szeleteld fel hosszában, majd sózd be, és tedd egy tálcára őket, hogy kieresszék a levüket. A krumplikat hámozd meg és karikázd fel, majd serpenyőben, vékony olajon pirítsd meg őket, nem kell annyira, mint a sült krumplit, elég, ha csak éppen egy kicsit megpirulnak. Jöhet a hagyma és a hús! Kockázd fel egészen apróra a zöldséget, majd pirítsd üvegesre olajon, aztán add hozzá a húst is.

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Amikor kifehéredett, öntsd hozzá a bort, majd ha az elfőtt, akkor jöhet a paradicsompüré, a fahéj, némi só és ízlésednek megfelelő mennyiségű bor, ezeket add hozzá, öntsd fel az egészet másfél-két deci vízzel, és hagyd kis lángon rotyogni, amíg a hús szépen puhára fő.

Amíg ez megtörténik, a padlizsánokat pirítsd át jó alaposan, egy serpenyőben vagy grillrácson a sütőben. Ha ezzel is megvagy, és a hús is kezd megpuhulni, akkor már csak gyorsan el kell készítened a besamelt, ehhez egy közepes lábasra lesz szükséged.

A vajat olvaszd meg benne, majd add hozzá a lisztet, és pirítsd nagyon enyhén barnára.

Közben a tejet melegítsd fel, és amikor már elég barna a liszt, folyamatos keverés mellett adagold hozzá, ügyelve, hogy csomómentes legyen. Kevergesd tovább egészen addig, amíg be nem sűrűsödik, ekkor add hozzá a fűszereket is, és már kész is van. Ha csomós lett, akkor egy botmixer segítségével simára turmixolhatod. A kész besamelhez pár gyors mozdulattal keverd hozzá a tojást. Ha minden kész, már csak össze kell állítani a muszakát. Végy elő egy tűzálló edényt, rétegeld az aljára a krumplikat, arra a padlizsán felét, majd rá a húsos ragut, arra a maradék padlizsánt, majd az egész tetejére kerüljön a besamel, a rétegeket külön-külön érdemes picit megsóznod. A sütőt melegítsd elő kétszáz fokra, majd told be a tálat, és nagyjából háromnegyed óra alatt süsd készre a fűszeres ételt.

Finomabbnál finomabb rakottasok

A muszaka tulajdonképp rakott padlizsán egy kis extrával, ha kedveled az ilyen jellegű ételeket, ezt a cikket neked írtuk!

Finom és olcsó rakottasok

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük