Serpenyős karaj mézes-fokhagymás szószban: így marad a hús igazán szaftos

A pikáns mézes-fokhagymás ízesítés a sertéskarajnak is nagyon jól áll.

Mézes-fokhagymás sertéskaraj
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mézes-fokhagymás ízvilág a csirke mellett a sertéskarajhoz is nagyon jól megy. A szósz akkor jó, ha sűrű, egyszerre édes és pikáns. Legjobb, ha olyan serpenyőben készíted, amelyet a végén a sütőbe is be tudsz tenni, így igazán szaftosra fog sülni a hús.

Mézes-fokhagymás sertéskaraj

Hozzávalók 4 személyre

  • 6 gerezd fokhagyma
  • 4 szelet sertéskaraj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál almaecet vagy fehérborecet
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 0.5 dl víz vagy alaplé
  • 0.5 dl méz
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A karajszeleteket klopfold ki. Szórd meg mindkét oldalukat sóval, borssal, fokhagymaporral, dörzsöld bele őket jól a húsba, majd tedd félre szobahőmérsékleten pihenni egy órát. A pácolási idő végén egy serpenyőben hevíts olívaolajat. Nagy lángon oldalanként négy-öt perc alatt piríts kérget a karajszeletekre, majd szedd ki, és tedd félre őket.

 

Ugyanabban a serpenyőben, amelyben a hús sült, olvaszd fel a vajat. Add hozzá a zúzott fokhagymát, kevergesd fél percig, amíg kis színt kap, majd öntsd hozzá az alaplevet, a mézet és az ecetet. Közepes lángon forrald össze három-négy percig, amíg besűrűsödik. Ekkor tedd bele vissza az elősütött hússzeleteket. Forgasd meg őket a sűrű szószban, majd told a serpenyőt 200 fokos sütőbe negyedórára, hogy a hús teljesen átsüljön, a szósz pedig kicsit karamellizálódjon.

Miért félünk attól, amit nem ismerünk?

Hogyan formálja a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat?

A Femina Klub októberi vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a mesterséges intelligencia rejtelmeiről beszélget. Vajon hogyan fog alakulni a világunk a mesterséges intelligencia térhódításával? Milyen szerepe lesz az AI-nak mindennapjainkban?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Mézes kacsamell édesburgonyával: a mártás az étel lelke

Aki szereti a kacsát, az ezt a mézes-hagymás mártással készülő, a francia konyhaművészet ihlette sültet sem fogja egyhamar elfelejteni.

Elolvasom

Kép: invizbk / Getty Images

Ezt is szeretjük