Tepsis lecsó mallorcai recept alapján: krumplival és padlizsánnal készül a tumbet

A tumbet, vagyis a mallorcai lecsó különlegessége, hogy a zöldségek közé krumplikarikák is kerülnek.

Mallorcai lecsó (tumbet)
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mallorcai lecsó - vagy helyi nevén a tumbet - leginkább a francia változathoz, azaz a ratatouille-hoz hasonlít, mivel a paprika és paradicsom mellett padlizsán és cukkini is kerül bele. A nyers paradicsom szósz formájában járja át a hozzávalókat, és az egész tepsiben sül össze. Húsmentes fogás lévén kolbász nélkül készül, de a belekarikázott krumplinak köszönhetően így is kellően laktató.

Mallorcai lecsó (tumbet)

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg krumpli
  • 2 padlizsán
  • 2 cukkini
  • 2 kaliforniai paprika
  • 1,5-2 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál friss oregánó
  • 1 evőkanál friss bazsalikom

A szószhoz:

  • 40 dkg friss paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • bors
  • 1 kávéskanál cukor (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánt vágd karikákra, és egyengesd el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Szórd meg sóval, vékonyan kend meg olívaolajjal, és told 200 fokos sütőbe, amíg megpuhul, és enyhén megbarnul.

Közben a cukkinit karikázd fel. Egy vastag aljú serpenyőbe önts fél centi magasan olívaolajat, hevítsd fel, és közepes lángon, oldalanként egy-két perc alatt süsd rajta meg a cukkinikarikákat. Szedd őket papírtörlőre, és most sózd meg. A krumplit hámozd meg, karikázd fel, és ugyanebben az olajban süsd addig, amíg megpuhul, és a széle megbarnul. Ez nagyjából tíz perc. Szedd utána ezt is papírtörlőre, és ezt is sózd meg.

A szószhoz két evőkanál olívaolajat hevíts fel egy tiszta serpenyőben, és futtasd meg rajta a felaprított fokhagymát. Két perc múlva add hozzá a felkockázott paradicsomot, és szórd meg sóval, borssal, kakukkfűvel. Egy kevés cukrot is adhatsz hozzá, így nem lesz annyira savas. Fedd le, és kis lángon főzd össze 25 perc alatt.

A kaliforniai paprikát csíkozd fel.

Egy tepsi alját kend ki a paradicsomszósz egynegyedével. Szórd meg friss zöldfűszerekkel, és rakd ki a padlizsánnal. Erre jön egy újabb adag szósz és fűszerek, amelyre a cukkini és a paprika kerüljön. Újabb szósz, erre jöhet a krumpli, végül az utolsó adag szósz következik. Takard le, és told 180 fokos sütőbe fél órára.

 

Cukkini kerül ebbe a különleges, ricottás tócsniba is.

Pirosra sült, ricottás cukkinitócsni: fél órán belül tálalhatod

A ricottának köszönhetően krémesre sül a belseje, míg kívülről szépen megpirul a cukkinitócsni, nem lehet betelni vele.

Elolvasom

Kép: MychkoAlezander / Getty Images

Miért félünk attól, amit nem ismerünk?

Hogyan formálja a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat?

A Femina Klub októberi vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a mesterséges intelligencia rejtelmeiről beszélget. Vajon hogyan fog alakulni a világunk a mesterséges intelligencia térhódításával? Milyen szerepe lesz az AI-nak mindennapjainkban?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük