Tepsis lecsó mallorcai recept alapján: krumplival és padlizsánnal készül a tumbet
A tumbet, vagyis a mallorcai lecsó különlegessége, hogy a zöldségek közé krumplikarikák is kerülnek.
A mallorcai lecsó - vagy helyi nevén a tumbet - leginkább a francia változathoz, azaz a ratatouille-hoz hasonlít, mivel a paprika és paradicsom mellett padlizsán és cukkini is kerül bele. A nyers paradicsom szósz formájában járja át a hozzávalókat, és az egész tepsiben sül össze. Húsmentes fogás lévén kolbász nélkül készül, de a belekarikázott krumplinak köszönhetően így is kellően laktató.
Mallorcai lecsó (tumbet)
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg krumpli
- 2 padlizsán
- 2 cukkini
- 2 kaliforniai paprika
- 1,5-2 dl olívaolaj
- 1 evőkanál friss oregánó
- 1 evőkanál friss bazsalikom
- só
A szószhoz:
- 40 dkg friss paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- só
- bors
- 1 kávéskanál cukor (elhagyható)
Elkészítés:
A padlizsánt vágd karikákra, és egyengesd el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Szórd meg sóval, vékonyan kend meg olívaolajjal, és told 200 fokos sütőbe, amíg megpuhul, és enyhén megbarnul.
Közben a cukkinit karikázd fel. Egy vastag aljú serpenyőbe önts fél centi magasan olívaolajat, hevítsd fel, és közepes lángon, oldalanként egy-két perc alatt süsd rajta meg a cukkinikarikákat. Szedd őket papírtörlőre, és most sózd meg. A krumplit hámozd meg, karikázd fel, és ugyanebben az olajban süsd addig, amíg megpuhul, és a széle megbarnul. Ez nagyjából tíz perc. Szedd utána ezt is papírtörlőre, és ezt is sózd meg.
A szószhoz két evőkanál olívaolajat hevíts fel egy tiszta serpenyőben, és futtasd meg rajta a felaprított fokhagymát. Két perc múlva add hozzá a felkockázott paradicsomot, és szórd meg sóval, borssal, kakukkfűvel. Egy kevés cukrot is adhatsz hozzá, így nem lesz annyira savas. Fedd le, és kis lángon főzd össze 25 perc alatt.
A kaliforniai paprikát csíkozd fel.
Egy tepsi alját kend ki a paradicsomszósz egynegyedével. Szórd meg friss zöldfűszerekkel, és rakd ki a padlizsánnal. Erre jön egy újabb adag szósz és fűszerek, amelyre a cukkini és a paprika kerüljön. Újabb szósz, erre jöhet a krumpli, végül az utolsó adag szósz következik. Takard le, és told 180 fokos sütőbe fél órára.
Cukkini kerül ebbe a különleges, ricottás tócsniba is.
Pirosra sült, ricottás cukkinitócsni: fél órán belül tálalhatod
A ricottának köszönhetően krémesre sül a belseje, míg kívülről szépen megpirul a cukkinitócsni, nem lehet betelni vele.
ElolvasomKép: MychkoAlezander / Getty Images
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- paprika
- paradicsom
Szuper szaftos tökös lecsó: így dobhatod fel a hagyományos receptet
- paprika
- tejszín