Omlós rácsos pite gazdag máktöltelékkel: mutatjuk a tökéletes tészta receptjét

A mákos rácsos pite alapja szuperomlós linzertészta, erre kerül rá a gazdag töltelék.

Mákos rácsos pite
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mákos rácsos pite télen-nyáron megunhatatlan. Az omlós tésztára sűrű töltelék kerül, a tetejét pedig a maradék tésztacsíkokkal kell rács formájában kirakni. Nem különösebben bonyolult, viszont annál mutatósabb süti, aminek érdemes nekiállni, ha szívesen töltesz egy kis időt a konyhában.

Mákos rácsos pite

Hozzávalók

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 18 dkg hideg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 5 evőkanál hideg víz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet

A máktöltelékhez:

  • 30 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 3 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

A kenéshez:

  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

Először a tésztát állítsd össze. Ehhez egy tálban keverd el a lisztet a porcukorral és a sóval, majd add hozzá a felkockázott hideg vajat, és a kezeddel vagy robotgéppel morzsold el. Gyorsan dolgozz, hogy a kezed melegétől a vaj fel ne olvadjon. Amikor már nagyjából összeállt, add hozzá a reszelt citromhéjat és kanalanként a jéghideg vizet. Gyúrd jól össze, csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben fél órát.

 

Közben készítsd el a tölteléket. A mákot keverd el a kétféle cukorral és a reszelt citromhéjjal. A tejet forrald fel, és keverd a mákhoz. Hagyd kihűlni.

 

A tésztát oszd el kétharmad-egyharmad arányban. A nagyobbik lapból nyújts egy akkora kört, hogy egy piteforma oldalát is belülről befedje. Emeld át a formába, szurkáld meg villával, és kanalazd rá a kihűlt tölteléket. A másik lapot is nyújtsd ki, vágj belőle ujjnyi vastag szalagokat, és rács formájában rakd ki vele a süti tetejét. Kend meg felvert tojással, és told 180 fokos sütőbe 35 percre, amíg aranyszínűre sül.

A puha ötlapos sütemény is máktöltelékkel lesz a legfinomabb.

Hihetetlenül puha ötlapos sütemény: a régi kedvenc mákos töltelékkel készül

A soklapos sütemény igazi régi kedvenc, mely eredetileg hat lapból készül, de kevesebből is össze lehet dobni a békebeli finomságot.

Elolvasom

Kép: Westend61 / Getty Images

Ezt is szeretjük