Mákos kalács puha kelt tésztából: többféle lisztből készítve az igazi

A puha mákos kalács a húsvéti menü egyik főszereplője lehet.

Mákos kalács
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha van kedved idén húsvétkor valami igazán finomat alkotni, varázsolj az asztalra egy szép mákos kalácsot! A tészta fele réteslisztből álljon, így még könnyebb és levegősebb lesz. A kelt tészta készítése időt kíván, de valódi munka nem sok van vele, így miközben pihenteted, mással is van lehetőséged foglalkozni.

Mákos kalács

Hozzávalók 1 darabhoz

A tésztához:

  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor + 1 teáskanál az élesztőhöz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1.5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 csipet
  • 0.5 citrom reszelt héja
  • vaj a forma kikenéséhez

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 8 dkg cukor
  • 2 dl tej
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy kiskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Közben a kétféle lisztet szitáld egy tálba. A tojást válaszd ketté, a sárgáját add a tésztához, a fehérjét tedd félre. Keverd hozzá a többi cukrot, sót, a reszelt citromhéjat, és az élesztős tejet. Fakanállal, majd kézzel dolgozd össze, végül add hozzá az olajat is. Gyúrd addig, amíg az edény falától elválik, és a felszíne már nem ragacsos. Ha nem állna össze, óvatosan egy kevés langyos tejjel lágyíthatsz rajta. Ha kész, takard le, és meleg helyen nagyjából 45 perc alatt keleszd a duplájára.

 

Amíg a tészta pihen, állítsd össze a tölteléket. Ehhez a tejet forrald fel, majd keverd össze a mákkal és a cukorral. Kevergesd, amíg a szemek megduzzadnak, majd húzd le a tűzről, és hagyd kihűlni.

 

A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki téglalap alakúra, és kend meg a mákos töltelékkel úgy, hogy a széleken egy-egy kétcentis sávot hagyj ki. Tekerd fel úgy, mint a bejglit, és hosszában vágd ketté. Így két vékony csíkot kapsz, amelyet csavarj egymásba. Helyezd el egy kivajazott formában, és letakarva keleszd újabb fél órát. A második kelesztési idő végén kend meg a tetejét a félretett tojásfehérjével, és told 190 fokos sütőbe nagyjából fél órára.

Akár a pásztorpite is lehet húsvéti fogás, ha különleges módon, bárányhúsból készíted.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük