Így készül a tökéletes maceszgombócleves: jól átmelegít a hűvös napokon
A zsidó konyha népszerű étele, a maceszgombócleves a hosszú főzési időnek köszönheti fantasztikus ízét.
A maceszgombóclevest az különbözteti meg a megszokott csirkehúslevestől, hogy különleges, pászkából készült levesbetétet főznek bele a végén. A főzési időn ne spórolj: akár három óra is kellhet, amíg a hús és a zöldségek jól összefőnek, de csak az elején van munka vele, utána nem kell mellette állni.
Maceszgombócleves
Hozzávalók
A leveshez
- 4 szál zellerzöld
- 4 sárgarépa
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 fehérrépa
- 1 zellergumó
- 1 karalábé
- 1 hagyma
- 1 egész csontos csirkemell
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál egész bors
- 1 teáskanál egész szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 0.5 csokor petrezselyem
A maceszgombóchoz
- 15 dkg natúr pászka (macesz)
- 3 tojás
- 3 evőkanál libazsír
- 1.5 dl víz vagy alaplé
- 0.5 csokor petrezselyem
- 0.5 teáskanál őrölt gyömbér
- só
- bors
Elkészítés:
Az egészben hagyott csirkemellet tedd fel főni egy nagy lábos hideg, sós vízben. Amint elkezd gyöngyözni, tedd a lángot takarékra. Közben készítsd elő a zöldségeket: a répákat, a zellert és a karalábét pucold meg, felezd vagy negyedeld fel, és tedd a gyöngyöző vízbe a csirke mellé. Add hozzá a meghámozott, de egészben hagyott hagymát és fokhagymagerezdeket, valamint az egész zellerzöldeket is. Ízesítsd egész borssal, szegfűszeggel és őrölt szerecsendióval, és lassan főzd össze az egészet minimum két és fél - három óra alatt.
Amíg a leves fő, állítsd össze a gombócokat. A maceszt mozsárban vagy darálóban törd össze, és tedd egy tálba. Add hozzá a libazsírt, a tojásokat, a felaprított petrezselymet, őrölt gyömbért, sót és borsot, és öntsd fel annyi vízzel vagy alaplével, hogy jól formázható masszát kapj. Hűtőben pihentesd egy-másfél órát, majd formálj belőle kis gombócokat, és tedd őket a levesbe. Tényleg ne legyenek nagyok, mert főzés közben jól meg fognak nőni. A maceszgombóc nem akkor van kész, amikor feljön a víz tetejére, hanem jóval később: nagyjából fél óra kell neki.
A főzési idő leteltével a levest szűrd le, szórd meg felaprított petrezselyemmel, és tedd vissza bele a gombócokat. A zöldségeket külön tálban kínáld, így mindenki annyit szedhet belőlük a tányérjára, amennyit kíván.
Fantasztikus zsidó sütemény a mákkrémmel töltött kis rugelach is.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept