Így készül a tökéletes maceszgombócleves: jól átmelegít a hűvös napokon

A zsidó konyha népszerű étele, a maceszgombócleves a hosszú főzési időnek köszönheti fantasztikus ízét.

Maceszgombócleves
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A maceszgombóclevest az különbözteti meg a megszokott csirkehúslevestől, hogy különleges, pászkából készült levesbetétet főznek bele a végén. A főzési időn ne spórolj: akár három óra is kellhet, amíg a hús és a zöldségek jól összefőnek, de csak az elején van munka vele, utána nem kell mellette állni.

Maceszgombócleves

Hozzávalók

A leveshez

  • 4 szál zellerzöld
  • 4 sárgarépa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 fehérrépa
  • 1 zellergumó
  • 1 karalábé
  • 1 hagyma
  • 1 egész csontos csirkemell
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál egész bors
  • 1 teáskanál egész szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 0.5 csokor petrezselyem

A maceszgombóchoz

  • 15 dkg natúr pászka (macesz)
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál libazsír
  • 1.5 dl víz vagy alaplé
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 0.5 teáskanál őrölt gyömbér
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

Az egészben hagyott csirkemellet tedd fel főni egy nagy lábos hideg, sós vízben. Amint elkezd gyöngyözni, tedd a lángot takarékra. Közben készítsd elő a zöldségeket: a répákat, a zellert és a karalábét pucold meg, felezd vagy negyedeld fel, és tedd a gyöngyöző vízbe a csirke mellé. Add hozzá a meghámozott, de egészben hagyott hagymát és fokhagymagerezdeket, valamint az egész zellerzöldeket is. Ízesítsd egész borssal, szegfűszeggel és őrölt szerecsendióval, és lassan főzd össze az egészet minimum két és fél - három óra alatt.

Amíg a leves fő, állítsd össze a gombócokat. A maceszt mozsárban vagy darálóban törd össze, és tedd egy tálba. Add hozzá a libazsírt, a tojásokat, a felaprított petrezselymet, őrölt gyömbért, sót és borsot, és öntsd fel annyi vízzel vagy alaplével, hogy jól formázható masszát kapj. Hűtőben pihentesd egy-másfél órát, majd formálj belőle kis gombócokat, és tedd őket a levesbe. Tényleg ne legyenek nagyok, mert főzés közben jól meg fognak nőni. A maceszgombóc nem akkor van kész, amikor feljön a víz tetejére, hanem jóval később: nagyjából fél óra kell neki. 

A főzési idő leteltével a levest szűrd le, szórd meg felaprított petrezselyemmel, és tedd vissza bele a gombócokat. A zöldségeket külön tálban kínáld, így mindenki annyit szedhet belőlük a tányérjára, amennyit kíván.

Fantasztikus zsidó sütemény a mákkrémmel töltött kis rugelach is.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük