A legfinomabb fokhagymakrémleves titka: ezzel a módszerrel fantasztikus íze lesz
A legfinomabb fokhagymakrémleves titka a hozzávalók gondos előkészítésében rejlik.

A fokhagymakrémleves úgy lesz a legfinomabb, ha a gerezdeket előbb konfitálod, vagyis sütőben, zsiradékon puhára párolod. Az eljárás nem új, bár általában húst, főleg kacsacombot szoktak ezzel a módszerrel készíteni. A leveshez legjobb, ha házi zöldségalaplevet használsz, de ennek hiányában kockából is készülhet.
A legfinomabb fokhagymakrémleves
Hozzávalók 4 személyre
A konfitált fokhagymához:
- 1.5 dl olívaolaj
- 1 fej fokhagyma
- 1 kis fehér hagyma
- 1 teáskanál oregánó
- só
A leveshez:
- 7.5 dl alaplé
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl tejszín
- 0.5 csokor petrezselyem
- só
- bors
Elkészítés:
A hagymát negyedeld fel, a fokhagymát szedd gerezdekre, és pucold meg. Tedd őket egy kis tálba, szórd meg sóval és oregánóval, öntsd fel olívaolajjal, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd a gerezdeket puhára.
A kisült fokhagymagerezdeket szedd ki az olajból, és tedd egy kis fazékba. Szórd meg őket liszttel, adj hozzájuk még egy-két evőkanállal a sütéshez használt olajból, keverd jól össze, majd öntsd fel az alaplével. Sózd, borsozd, és tíz perc alatt főzd össze. Tépkedj bele petrezselyemleveleket, és pürésítsd botmixerrel vagy turmixgépben. Kanalazd vissza a lábosba, öntsd fel tejszínnel, és forrald össze.
Tálald pirítóssal vagy házi krutonnal.
Hasonló módszerrel készül a sűrű karfiolkrémleves is, amihez szintén elő érdemes sütni a zöldséget.
Mustáros, tejszínes karfiolkrémleves: sütőben sült zöldség az alapja
A karfiolkrémleves igazán különleges lesz a zöldségnek köszönhetően, amely sütőben pirul. Így kap a leves egy kis füstös aromát, ehhez pedig a mustár pikáns íze is társul.
Elolvasom