4 fantasztikus lecsóváltozat
Hamarosan itt a lecsószezon. Akár te is eltehetsz egy-két üveggel, nem kell a nagyira várni. Próbáld ki a biztos receptet és néhány különlegességet!
A lecsó igazi magyaros finomság, és valószínűleg senkiét nem szereted annyira, mint a nagymamádét. Ha azonban már nagy kislány vagy, kipróbálhatod a saját receptedet.
A paradicsom és a paprika alap, de még sok finomságot tehetsz a lecsóba, sőt, meg is lepheted vele a szüleidet.
Lecsó alaprecept
Hozzávalók:
- 2 fej hagyma
- 1 kg paprika
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- pár szem paradicsom
- kevés kömény
- só
- bors
- pirospaprika
- csípős paprikakrém
- olívaolaj
A hagymát vágd apróra, kevés olívaolajon dinszteld meg, közben dobj hozzá egy gerezd reszelt fokhagymát. Hintsd meg pirospaprikával, csipetnyi őrölt köménnyel, sóval és frissen őrölt borssal, majd add hozzá a vékony karikákra vágott paprikát és pár kanálnyi csípős paprikakrémet.
Fedő alatt párold, amíg már majdnem puha, ezután pár szem hámozott paradicsomot adj hozzá. Víz hozzáadása nélkül főzd készre. Ha a húsos változatra szavazol, akkor a felkarikázott kolbászt és a feldarabolt szalonnát a paradicsommal együtt tedd bele. Ehhez szinte bármilyen köret jó - rizs, tarhonya, krumpli, kenyér, vagy akár üthetsz rá tojást is.
Babos lecsó
Hozzávalók:
- 50 dkg fejtőbab
- 1 kg paprika
- 3 hagyma
- 4-5 paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
A babot rövid lével főzd meg, majd vegyél ki belőle körülbelül egy merőkanálnyit, és passzírozd össze, majd keverd bele a zúzott fokhagymát. Ez a lisztes rántást helyettesíti, amivel sűrítsd be a babot. Egy másik edényben készítsd el a lecsót a szokásos módon, majd, ha kész, öntsd hozzá a babot, és rottyantsd össze őket.
Kukoricás lecsó
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 konzerv kukorica
- 2 cukkini
- 2 paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só
- bors
A hagymát dinszteld meg, majd add hozzá a feldarabolt paradicsomot, a cukkinit és a kukoricát. Fedő alatt párold, esetleg kevés vizet adhatsz hozzá. Főzd puhára, majd a végén keverd hozzá a zúzott fokhagymát, és sózd, borsozd.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Karfiolos-gombás lecsó
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg gomba
- 30 dkg karfiol
- 3 paprika
- 2 paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- majoránna
- őrölt kömény
- pirospaprika
- só
- bors
- olívaolaj
A hagymát dinszteld meg, add hozzá a paprikát, és pár percig párold fedő alatt. Add hozzá a felszeletelt gombát, a rózsákra szedett karfiolt, illetve a hámozott, darabolt paradicsomot. Fűszerezd. Lassú tűzön, lefedve körülbelül 15 percig párold, majd vedd le a fedelét, add hozzá a reszelt fokhagymát, jól keverd meg, és néhány perc alatt párologtasd el a levét. A végén szórd meg petrezselyemzölddel.
Mediterrán lecsó
Hozzávalók:
- 1 padlizsán
- 1 cukkini
- 50 dkg paradicsom
- 70 dkg paprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- kakukkfű
- bazsalikom
- só
- olívaolaj
A padlizsánt hámozd meg, karikázd fel, sózd be, és hagyd kicsit állni. A cukkinit és a paprikát is karikázd fel, a paradicsomot vágd cikkekre. A hagymát olívaolajon dinszteld meg, add hozzá a paprikát, a cukkinit, sózd, borsozd, majd kicsit később tedd bele a padlizsánt és a paradicsomot is. Fedő alatt főzd mártás sűrűségűvé, majd fedő nélkül kicsit még főzd a közben hozzáadott passzírozott fokhagymával együtt. Fűszerezd kevés kakukkfűvel és bazsalikommal. Ez a francia ratatouille egyik változata.
OLVASD EL EZT IS!
- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje
- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept
- egytálétel
- rakott zöldség