Tudod, mi a száraz dunszt? 8 kérdés, amire minden lelkes szakácsnak kell tudnia a választ

Aki először próbál meg főzni, néha csak úgy kapkodja a fejét a különböző szakkifejezések között. Te mennyire ismered ki magad a konyhai praktikák világában?

Konyhai praktikák kvíze
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán neked is megvan az a pillanat, amikor először vettél szakácskönyvet a kezedbe, és úgy érezted, mintha nem is magyarul lenne írva. Főleg a régi kiadványok tekintették magától értetődőnek, hogy mindenki tudja, mi a klopfolás, a sterilizálás vagy a dunsztolás. Talán ez így is volt néhány generációval ezelőtt, de azóta nagyot változott a világ.

Amióta előtérbe került a természetes életmód, újra divatba jött a sütés-főzés, a házi tartósítás, egyre több konyhai kifejezést kell újra megtanulnunk. Aki szerencsés, az még talán megkérdezheti mindezt a nagymamájától, de sokan végleg lekéstünk már erről a lehetőségről.

Konyhai kifejezések kvíze

Az internet korában már egyáltalán nem bonyolult utánanézni a különböző kifejezések jelentésének. Sőt most már inkább a sokféle, egymásnak néha ellentmondó tanács okozhat fejfájást a kezdő, bizonytalan szakácsoknak. Most te is tesztelheted, mennyire vagy képben a konyhai szakzsargonnal.

Tudod, mi a száraz dunszt? 8 kérdés, amire minden lelkes szakácsnak kell tudnia a választ
Indulhat a kvíz 8 kérdéses játék
1. kérdés
Melyik sűrítési eljárást nevezzük habarásnak?
Az ételt áttört krumplival sűrítjük.
A lisztet tejben, tejszínben vagy tejfölben elkeverjük, és az ételhez adjuk.
Az ételt a saját pépesített hozzávalóival sűrítjük.
A lisztet zsiradékon megpirítjuk, és az ételhez keverjük.
2. kérdés
Mi a száraz dunszt?
A hús napon szárítása.
Bizonyos édességek sütőben történő, lassú szárítása.
A konyhai eszközök gőzzel történő tisztítása.
A befőttek lassú lehűtése meleg helyen.
3. kérdés
Mit jelent a hús klopfolása?
A szeleteket vékonyra verjük, hogy a rostjai fellazuljanak.
A hús füstöléssel tartósítását.
A húst befűszerezzük, hogy az ízek lejussanak a belsejébe.
Hogy a szeleteket hirtelen, nagy lángon sütjük ki.
4. kérdés
Hogy mondják szakszóval a jól átsütött steaket?
Well done
Well cooked
Perfectly cooked
Fine dine
5. kérdés
Mire való a kovász?
Húspuhító.
Tartósítja a tejtermékeket.
Édesítőszer.
Megkeleszti a tésztát.
6. kérdés
Az alábbi alapanyagok között melyik az egyetlen, amelyik gluténmentes?
Rozsliszt
Rizsliszt
Teljes kiőrlésű liszt
Rétesliszt
7. kérdés
Mi különbség a vaj és a margarin között?
A vajban van hozzáadott cukor, a margarinban nincs.
A margarin gluténmentes, a vaj nem.
A vaj teljesen állati, a margarin inkább növényi eredetű.
Semmi, ugyanaz a kettő.
8. kérdés
Mi a piskóta három kihagyhatatlan alapanyaga?
liszt, vaj, cukor
liszt, tojás, cukor
liszt, tej, élesztő
liszt, tojás, szódavíz

(Képek forrása: Stefania Pelfini, La Waziya Photography / Getty Images)

Olvass tovább! Így készítheted el a tökéletes kelt tésztát.

Komoly mérföldkő a személyes konyhaművészetedben, amikor először állsz neki kelt tésztát összeállítani. Utána azonban rájössz, hogy egyáltalán nem is olyan bonyolult.

Kelttészta-alaprecept lépésről lépésre: így a kezdőknek is sikerülni fog

A következőkben lépésről lépésre mutatjuk meg neked a kelt tészta alapreceptjét, amelynek segítségével te is mennyei péksüteményeket készíthetsz.

Elolvasom

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük