A nagyik 5 legbiztosabb módszere a tökéletes befőtthöz - Roppanósak maradnak a gyümölcsök

A befőzéshez ajánlott, évtizedek óta bevált tippek egyaránt jól jöhetnek kezdő és gyakorlott befőzőknek is.

Befőzéstrükkök
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Itt a nyár, a finom hazai gyümölcs időszaka, amikor végre könnyedén hozzájuthatunk a napi vitaminadaghoz. 

De ha télen is szeretnéd ezeket az ízeket élvezni, érdemes pár üveggel eltenni belőlük, amik aztán jól jönnek majd a hideg időszakban is. 

5 jól bevált módszer a tökéletes befőtthöz 

A befőzésnek kicsit nehéz nekikezdeni, főleg, ha valaki most csinálja először. Rémisztő lehet a többórás munka és a vele járó sok macera. De a következő trükkök révén az egész folyamat pofonegyszerűvé válik, és még a kezdők is megbirkózhatnak vele. 

Megfelelő gyümölcs beszerzése

Az egyik legfontosabb lépése a befőzésnek a jó minőségű gyümölcs beszerzése, a legjobb, ha őstermelőktől vagy a már jól bevált piaci árusodtól veszed őket. Csak friss, ép és egészséges gyümölcsöket használj a befőzés során. Ügyelj, hogy romlott, ütődött, túlérett szem ne kerüljön bele. 

GettyImages-1424240720
Fotó: BakiBG / Getty Images Hungary

Befőttesüvegek előkészítése

Ha megvannak a hozzávalók, jöhetnek a befőttesüvegek, amiket alaposan ki kell mosni forró mosószeres vízben használat előtt. Öblítéshez szintén meleg vizet használj, de van, aki az ecetes vízben való kifőzést javasolja. Ne törölgesd el az üvegeket, hanem fejjel lefelé, egy rongyra felsorakoztatva hagyd őket száradni. 

Alaprecept

Az előkészületek után jöhet maga a befőzés, amihez jól jön egy jól bevált recept, mint például a következő.

A gyümölcsökkel megpakolt üvegekre annyi vizet önts, amennyi ellepi őket. Használhatsz cukrot, de el is hagyhatod. Tedd az üvegeket egy nagy fazékba, majd annyi vizet önts bele, hogy ne folyjon be az üvegek száján. Tedd az üvegekre a kupakot, de még ne csavard rá. Kezdd forralni a fazékban levő vizet, majd ha az üvegekben is gyöngyözni kezd a víz, vedd ki a befőtteket, és csavard rá a kupakokat. 

Dunsztolás

A forró vízből kivett befőttesüvegeket száraz helyre tedd, és takard be takarókkal, majd hagyd kihűlni egy napig. Ez az úgy nevezett száraz dunsztolás. Kihűlés után ellenőrizd, hogy jól vannak-e rögzítve a kupakok. Hiszen ha nem megfelelő az üveg zárása, a befőtt könnyen megromlik, megpenészedik. A teljes biztonság kedvéért a fedők alá celofánt is tehetsz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Üvegek tárolása

A kész befőtteket hűvös és sötét helyen tárold, valamint ügyelj rá, hogy ne érje őket közvetlen napfény. Érdemes felcímkézni őket, és a dátumot is ráírnod, bár a befőttek akár több évig is elállhatnak. De ha romlás vagy penészedés jeleit látod, ne egyél belőle. 

Olvass tovább - Álomfinom mentás meggylekvár házilag: tartósítószer nélkül készül

A mentás meggylekvár különleges, mégsem nehéz elkészíteni.

Álomfinom mentás meggylekvár házilag: tartósítószer nélkül készül

A mentás meggylekvár különleges, mégsem nehéz elkészíteni.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük