Mit jelent a blansírozás és az abálás? 8 konyhai művelet nevére kérdezünk rá

Teszteld, mennyire vagy képben a bonyolultabb konyhai műveletekkel!

Konyhai műveletek kvíze
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A főzés tudományának különböző szintjei vannak: van, akinél ez addig terjed, hogy profin tolja be a sütőbe a mirelit pizzát, van, aki napi szinten főz a családjára megszokott, biztonságos ételeket, és van, aki valóságos konyhaművész. Léteznek azok a műveletek, amelyekről csak ez utóbbi csoport tagjai tudják pontosan megmondani, hogy mit jelentenek.

Néhány generációval ezelőtt, amikor még a nagyvárosban is élő csirkét lehetett kapni a piacon, falun pedig mindent maguknak termeltek a családok, sokkal szélesebb konyhatechnikai tudásra volt szükség, mint ma. Elektromos eszközök és félkész termékek híján az ételeket az első lépéstől az utolsóig otthon dolgozták fel változatos módszerekkel. A régen ismert módszereknek azonban ma is megvan a létjogosultságuk.

Konyhai műveletek kvíze

Az alábbi szórakoztató kvízből néhány kérdésre valószínűleg mindenki fog tudni válaszolni, ám ha hibátlanul töltöd ki, elmondhatod magadról, hogy igazi profi vagy.

Mit jelent a blansírozás és az abálás? 8 konyhai művelet nevére kérdezünk rá
Indulhat a kvíz 8 kérdéses játék
1. kérdés
Mit jelent a blansírozás?
Lassú gőzőlés fedő alatt.
Liszttel és tejjel való sűrítés.
Néhány perces hőkezelés után az anyagok jeges vízben történő lehűtése.
A zsír leszedése a leves tetejéről.
2. kérdés
Mit jelent az abálás?
Gyorsan történő lehűtés.
Forráspont alatti hőmérsékleten történő hőkezelés.
Apró szeletekre aprítás.
Korlátok nélküli, mértéktelen evés.
3. kérdés
Mit jelent a konfitálás?
Sütemények leöntése cukorsziruppal.
Húsok alacsony hőmérsékleten, saját zsírjukban történő sütése.
Tojás gyöngyöző, ecetes vízben történő kifőzése.
Fagyasztott ételek sütőben való kiolvasztása.
4. kérdés
Mit jelent a marinálás?
Zöldségek előfőzése.
Húsok bedörzsölése tengeri sóval.
Savas közegben történő pácolás.
Az aszpikos ételek díszítése.
5. kérdés
Mit jelent a derítés, és milyen ételeknél alkalmazzák?
A levesek tisztítása tojásfehérje segítségével.
A kelt tészta levegőssé tétele.
Sajttal bevont ételek aranybarnára pirítása, főleg rakottasok esetében.
Zöldségek zsíron történő megpirítása, majd fedő alatt puhára párolása.
6. kérdés
Mit jelent az irdalás?
Csirkecomb alufóliában sütése füstölt szalonnával és hagymával.
A hús rostjainak erre kifejlesztett eszközzel, ütögetéssel történő puhítása.
A tojásfehérje kemény habbá verése.
Éles késsel sűrűn bevagdosás: leginkább halaknál alkalmazzák.
7. kérdés
Milyen alakúra kell szeletelni egy zöldséget, amikor a leírás szerint “vágd Julienne-re”?
Karikára.
Vékony metéltre.
Vastag hasábokra.
A lehető legapróbb darabokra.
8. kérdés
Mi a legírozás?
Bármilyen hús, zöldség sörtésztában való kisütése.
A forró puding alufóliával lefedése, hogy ne bőrösödjön.
Krémlevesek, mártások tejszínnel és tojássárgájával történő besűrítése.
Ételek vajjal történő dúsítása, fényesítése.

Kép: Kristina Vianello / Getty Images

A kukoricának vagy a rizsnek magasabb a glikémiás indexe? 8 kérdés, amire tudnod kell a választ, ha életmódot váltasz

Most tesztelheted, mennyire állsz készen az életmódváltásra!

Elolvasom

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük