Mit jelent a blansírozás és az abálás? 8 konyhai művelet nevére kérdezünk rá

Teszteld, mennyire vagy képben a bonyolultabb konyhai műveletekkel!

Konyhai műveletek kvíze

A főzés tudományának különböző szintjei vannak: van, akinél ez addig terjed, hogy profin tolja be a sütőbe a mirelit pizzát, van, aki napi szinten főz a családjára megszokott, biztonságos ételeket, és van, aki valóságos konyhaművész. Léteznek azok a műveletek, amelyekről csak ez utóbbi csoport tagjai tudják pontosan megmondani, hogy mit jelentenek.

Néhány generációval ezelőtt, amikor még a nagyvárosban is élő csirkét lehetett kapni a piacon, falun pedig mindent maguknak termeltek a családok, sokkal szélesebb konyhatechnikai tudásra volt szükség, mint ma. Elektromos eszközök és félkész termékek híján az ételeket az első lépéstől az utolsóig otthon dolgozták fel változatos módszerekkel. A régen ismert módszereknek azonban ma is megvan a létjogosultságuk.

Konyhai műveletek kvíze

Az alábbi szórakoztató kvízből néhány kérdésre valószínűleg mindenki fog tudni válaszolni, ám ha hibátlanul töltöd ki, elmondhatod magadról, hogy igazi profi vagy.

Mit jelent a blansírozás és az abálás? 8 konyhai művelet nevére kérdezünk rá
Indulhat a kvíz 8 kérdéses játék
1. kérdés
Mit jelent a blansírozás?
Néhány perces hőkezelés után az anyagok jeges vízben történő lehűtése.
Lassú gőzőlés fedő alatt.
A zsír leszedése a leves tetejéről.
Liszttel és tejjel való sűrítés.
2. kérdés
Mit jelent az abálás?
Korlátok nélküli, mértéktelen evés.
Forráspont alatti hőmérsékleten történő hőkezelés.
Gyorsan történő lehűtés.
Apró szeletekre aprítás.
3. kérdés
Mit jelent a konfitálás?
Fagyasztott ételek sütőben való kiolvasztása.
Sütemények leöntése cukorsziruppal.
Tojás gyöngyöző, ecetes vízben történő kifőzése.
Húsok alacsony hőmérsékleten, saját zsírjukban történő sütése.
4. kérdés
Mit jelent a marinálás?
Zöldségek előfőzése.
Savas közegben történő pácolás.
Az aszpikos ételek díszítése.
Húsok bedörzsölése tengeri sóval.
5. kérdés
Mit jelent a derítés, és milyen ételeknél alkalmazzák?
Zöldségek zsíron történő megpirítása, majd fedő alatt puhára párolása.
Sajttal bevont ételek aranybarnára pirítása, főleg rakottasok esetében.
A kelt tészta levegőssé tétele.
A levesek tisztítása tojásfehérje segítségével.
6. kérdés
Mit jelent az irdalás?
Csirkecomb alufóliában sütése füstölt szalonnával és hagymával.
A hús rostjainak erre kifejlesztett eszközzel, ütögetéssel történő puhítása.
Éles késsel sűrűn bevagdosás: leginkább halaknál alkalmazzák.
A tojásfehérje kemény habbá verése.
7. kérdés
Milyen alakúra kell szeletelni egy zöldséget, amikor a leírás szerint “vágd Julienne-re”?
Vékony metéltre.
Vastag hasábokra.
A lehető legapróbb darabokra.
Karikára.
8. kérdés
Mi a legírozás?
A forró puding alufóliával lefedése, hogy ne bőrösödjön.
Bármilyen hús, zöldség sörtésztában való kisütése.
Krémlevesek, mártások tejszínnel és tojássárgájával történő besűrítése.
Ételek vajjal történő dúsítása, fényesítése.

Kép: Kristina Vianello / Getty Images

A kukoricának vagy a rizsnek magasabb a glikémiás indexe? 8 kérdés, amire tudnod kell a választ, ha életmódot váltasz

Most tesztelheted, mennyire állsz készen az életmódváltásra!

Elolvasom
Ezt is szeretjük