Mit jelent a blansírozás és az abálás? 8 konyhai művelet nevére kérdezünk rá

Teszteld, mennyire vagy képben a bonyolultabb konyhai műveletekkel!

Konyhai műveletek kvíze
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A főzés tudományának különböző szintjei vannak: van, akinél ez addig terjed, hogy profin tolja be a sütőbe a mirelit pizzát, van, aki napi szinten főz a családjára megszokott, biztonságos ételeket, és van, aki valóságos konyhaművész. Léteznek azok a műveletek, amelyekről csak ez utóbbi csoport tagjai tudják pontosan megmondani, hogy mit jelentenek.

Néhány generációval ezelőtt, amikor még a nagyvárosban is élő csirkét lehetett kapni a piacon, falun pedig mindent maguknak termeltek a családok, sokkal szélesebb konyhatechnikai tudásra volt szükség, mint ma. Elektromos eszközök és félkész termékek híján az ételeket az első lépéstől az utolsóig otthon dolgozták fel változatos módszerekkel. A régen ismert módszereknek azonban ma is megvan a létjogosultságuk.

Konyhai műveletek kvíze

Az alábbi szórakoztató kvízből néhány kérdésre valószínűleg mindenki fog tudni válaszolni, ám ha hibátlanul töltöd ki, elmondhatod magadról, hogy igazi profi vagy.

Mit jelent a blansírozás és az abálás? 8 konyhai művelet nevére kérdezünk rá
Indulhat a kvíz 8 kérdéses játék
1. kérdés
Mit jelent a blansírozás?
Néhány perces hőkezelés után az anyagok jeges vízben történő lehűtése.
Liszttel és tejjel való sűrítés.
A zsír leszedése a leves tetejéről.
Lassú gőzőlés fedő alatt.
2. kérdés
Mit jelent az abálás?
Korlátok nélküli, mértéktelen evés.
Gyorsan történő lehűtés.
Apró szeletekre aprítás.
Forráspont alatti hőmérsékleten történő hőkezelés.
3. kérdés
Mit jelent a konfitálás?
Sütemények leöntése cukorsziruppal.
Tojás gyöngyöző, ecetes vízben történő kifőzése.
Fagyasztott ételek sütőben való kiolvasztása.
Húsok alacsony hőmérsékleten, saját zsírjukban történő sütése.
4. kérdés
Mit jelent a marinálás?
Húsok bedörzsölése tengeri sóval.
Az aszpikos ételek díszítése.
Savas közegben történő pácolás.
Zöldségek előfőzése.
5. kérdés
Mit jelent a derítés, és milyen ételeknél alkalmazzák?
A levesek tisztítása tojásfehérje segítségével.
A kelt tészta levegőssé tétele.
Zöldségek zsíron történő megpirítása, majd fedő alatt puhára párolása.
Sajttal bevont ételek aranybarnára pirítása, főleg rakottasok esetében.
6. kérdés
Mit jelent az irdalás?
Csirkecomb alufóliában sütése füstölt szalonnával és hagymával.
A hús rostjainak erre kifejlesztett eszközzel, ütögetéssel történő puhítása.
Éles késsel sűrűn bevagdosás: leginkább halaknál alkalmazzák.
A tojásfehérje kemény habbá verése.
7. kérdés
Milyen alakúra kell szeletelni egy zöldséget, amikor a leírás szerint “vágd Julienne-re”?
Vastag hasábokra.
Karikára.
Vékony metéltre.
A lehető legapróbb darabokra.
8. kérdés
Mi a legírozás?
Bármilyen hús, zöldség sörtésztában való kisütése.
Krémlevesek, mártások tejszínnel és tojássárgájával történő besűrítése.
Ételek vajjal történő dúsítása, fényesítése.
A forró puding alufóliával lefedése, hogy ne bőrösödjön.

Kép: Kristina Vianello / Getty Images

A kukoricának vagy a rizsnek magasabb a glikémiás indexe? 8 kérdés, amire tudnod kell a választ, ha életmódot váltasz

Most tesztelheted, mennyire állsz készen az életmódváltásra!

Elolvasom

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük