Mit jelent a blansírozás és az abálás? 8 konyhai művelet nevére kérdezünk rá

Teszteld, mennyire vagy képben a bonyolultabb konyhai műveletekkel!

Konyhai műveletek kvíze

A főzés tudományának különböző szintjei vannak: van, akinél ez addig terjed, hogy profin tolja be a sütőbe a mirelit pizzát, van, aki napi szinten főz a családjára megszokott, biztonságos ételeket, és van, aki valóságos konyhaművész. Léteznek azok a műveletek, amelyekről csak ez utóbbi csoport tagjai tudják pontosan megmondani, hogy mit jelentenek.

Néhány generációval ezelőtt, amikor még a nagyvárosban is élő csirkét lehetett kapni a piacon, falun pedig mindent maguknak termeltek a családok, sokkal szélesebb konyhatechnikai tudásra volt szükség, mint ma. Elektromos eszközök és félkész termékek híján az ételeket az első lépéstől az utolsóig otthon dolgozták fel változatos módszerekkel. A régen ismert módszereknek azonban ma is megvan a létjogosultságuk.

Konyhai műveletek kvíze

Az alábbi szórakoztató kvízből néhány kérdésre valószínűleg mindenki fog tudni válaszolni, ám ha hibátlanul töltöd ki, elmondhatod magadról, hogy igazi profi vagy.

Mit jelent a blansírozás és az abálás? 8 konyhai művelet nevére kérdezünk rá
Indulhat a kvíz 8 kérdéses játék
1. kérdés
Mit jelent a blansírozás?
A zsír leszedése a leves tetejéről.
Lassú gőzőlés fedő alatt.
Liszttel és tejjel való sűrítés.
Néhány perces hőkezelés után az anyagok jeges vízben történő lehűtése.
2. kérdés
Mit jelent az abálás?
Apró szeletekre aprítás.
Gyorsan történő lehűtés.
Korlátok nélküli, mértéktelen evés.
Forráspont alatti hőmérsékleten történő hőkezelés.
3. kérdés
Mit jelent a konfitálás?
Fagyasztott ételek sütőben való kiolvasztása.
Sütemények leöntése cukorsziruppal.
Húsok alacsony hőmérsékleten, saját zsírjukban történő sütése.
Tojás gyöngyöző, ecetes vízben történő kifőzése.
4. kérdés
Mit jelent a marinálás?
Savas közegben történő pácolás.
Az aszpikos ételek díszítése.
Zöldségek előfőzése.
Húsok bedörzsölése tengeri sóval.
5. kérdés
Mit jelent a derítés, és milyen ételeknél alkalmazzák?
A levesek tisztítása tojásfehérje segítségével.
A kelt tészta levegőssé tétele.
Zöldségek zsíron történő megpirítása, majd fedő alatt puhára párolása.
Sajttal bevont ételek aranybarnára pirítása, főleg rakottasok esetében.
6. kérdés
Mit jelent az irdalás?
Éles késsel sűrűn bevagdosás: leginkább halaknál alkalmazzák.
A hús rostjainak erre kifejlesztett eszközzel, ütögetéssel történő puhítása.
A tojásfehérje kemény habbá verése.
Csirkecomb alufóliában sütése füstölt szalonnával és hagymával.
7. kérdés
Milyen alakúra kell szeletelni egy zöldséget, amikor a leírás szerint “vágd Julienne-re”?
Vékony metéltre.
Karikára.
Vastag hasábokra.
A lehető legapróbb darabokra.
8. kérdés
Mi a legírozás?
Ételek vajjal történő dúsítása, fényesítése.
Krémlevesek, mártások tejszínnel és tojássárgájával történő besűrítése.
A forró puding alufóliával lefedése, hogy ne bőrösödjön.
Bármilyen hús, zöldség sörtésztában való kisütése.

Kép: Kristina Vianello / Getty Images

A kukoricának vagy a rizsnek magasabb a glikémiás indexe? 8 kérdés, amire tudnod kell a választ, ha életmódot váltasz

Most tesztelheted, mennyire állsz készen az életmódváltásra!

Elolvasom

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük